Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Přímorožci > Addax > Adax núbijský

Chytrý sloupek

Oblast výskytu

Adax núbijský - výskyt

Základní informace

český název Adax núbijský
latinský název Addax nasomaculatus de Blainville, 1816

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Přímorožci
rod: Addax
druh: Adax núbijský

Váhy a míry

výška v kohoutku až 110 cm
délka 150-170 cm
délka ocasu 25-35 cm
délka rohů až 110 cm
hmotnost 70-155 kg

Biologická data

délka březosti 11 měsíců
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
délka života
sociální jednotka skupina
aktivita převážně noční

Stav ohrožení

kriticky ohrožený (CR/A1cd)
stav populace
Adax núbijský

Adax núbijský (Addax nasomaculatus de Blainville, 1816)

Výskyt

Najdeme ho v několika oblastech severozápadní Afriky. Obývá pouště, polopouště i nejsušší místa Sahary.

Fyzický popis

Adax núbijský patří mezi menší přímorožce. Jeho rohy jsou dlouhé a šroubovité. Srst je krátká, zbarvení je v létě od bílé po pískově hnědou. V zimě je celkově tmavší. Na hlavě má hnědě zbarvenou čupřinu a pod ní bílou skvrnu, která zasahuje k oběma očím. Má široká kopýtka, která jsou připůsobena chůzi po písku i skalách.

Chování

Adax je kriticky ohrožen a žije v menších skupinkách 2-4 zvířat. Dříve žili až v 20 člených stádech, vedených samci. Ve dne se před velkým vedrem ukrývá do stínu a nebo si vyhrabává předníma nohama díry do země a lehá si do nich. Nejčilejší jsou v noci. Staří Egypťané je chovali jako domácí zvířata.

Potrava

Adax núbijský se živí pouštními rostlinami. Je velice dobře přizpůsoben životu v poušti. Vodu získává z potravy a dokáže bez ní vydržet několik měsíců.

Rozmnožování

Samice rodí po 11 měsíční březosti 1 mládě.

Ohrožení a ochrana

Adax núbijský je zapsán na červeném seznamu IUCN v kategorii: kriticky ohrožený druh - CRITICALLY ENDANGERED (CR), stupeň - A1cd


Bookmark and Share

Fotogalerie

Adax núbijský
Adax núbijský
Adax núbijský
Adax núbijský
Adax núbijský
Adax núbijský
Adax núbijský
Adax núbijský
Adax núbijský
Adax núbijský

Odkazy

NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb