Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Pravé antilopy > Antilopa Antidorcas > Antilopa skákavá

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Antilopa skákavá
latinský název Antidorcas marsupialis Zimmermann, 1780

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Pravé antilopy
rod: Antilopa Antidorcas
druh: Antilopa skákavá

Váhy a míry

výška v kohoutku 70-80 cm
délka 120-150 cm
délka ocasu
délka rohů 28-40 cm
hmotnost 25-45 kg

Biologická data

délka březosti 5-6 měsíců
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
délka života 7-9 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

nižší riziko ohrožení (LR/cd)
stav populace
Antilopa skákavá

Antilopa skákavá (Antidorcas marsupialis Zimmermann, 1780)

Výskyt

Najdeme ji na savanách a polopouštích jižní a jihozápadní Afriky, hlavně v zemích Namibie, Botswany, Angoly a JAR.

Fyzický popis

Antilopa skákavá neboli springbok je ladné a rychlé zvíře. Rohy lyrovitého tvaru mají obě pohlaví, které jsou u samic menší a slabší. Srst je krátká a zbarvení je světle pískové až po rezavě hnědou s tmavě hnědým až černým pruhem přes boky. Břicho a vnitřní strany nohou jsou bílé. Na hřbetě má kožní záhyb, který při vzrušení rozevře a má bílou barvu. Hlava je bílá s tmavým pruhem od rohů po čenich.

Chování

Antilopa skákavá je velice společenské zvíře. Tato antilopa, jak už z názvu vyplývá umí velmi dobře skákat a je známa díky svým skokům, při kterých vyskočí jakoby strnule všema 4 nohama najednou do vzduchu, skloní hlavu a záda prohne do kočičího hřbetu a přitom se jí na hřbetě rozevře a zvýrazní bílý pruh od kořene ocasu doprostřed hřbetu, kterým ostatním antilopám dává najevo, že je něco v nepořádku. Někdy ovšem skáče z pouhého rozrušení nebo radosti. Obecně to slouží jako varovný signál. Tyto skoky jsou až 3.5 m vysoké.

Potrava

Spásá různé druhy rostlinstva a trav. Příležitostně požírá ovoce a semena různých rostlin.

Rozmnožování

Springbok se většinou páří během období sucha. Porody jsou většinou říjnu a listopadu, kdy přichází období dešťů.Březost je přibližně 5-6 měsíců a samice mají mláďata přibližně každé 2 roky. Odstavení mláděte obvykle nastává od 6 měsíců k 1 roku.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Antilopa skákavá je zapsána na červeném seznamu IUCN v kategorii: nižší riziko ohrožení - LOWER RISK (LR), stupeň cd. V 19. století tvořily tyto antilopy stáda o milionových počtech zvířat, dnes tvoří stáda o maximálním počtu 1500 kusů.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Antilopa skákavá
Antilopa skákavá
Antilopa skákavá
Antilopa skákavá
Antilopa skákavá
Antilopa skákavá
Antilopa skákavá
Antilopa skákavá
Antilopa skákavá
Antilopa skákavá
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb