Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Lesoni > Tragelaphus > Bongo

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Bongo
latinský název Tragelaphus eurycerus Ogilby, 1837

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Lesoni
rod: Tragelaphus
druh: Bongo

Váhy a míry

výška v kohoutku 100-130 cm
délka 170-250 cm
délka ocasu 45-65 cm
délka rohů až 100 cm
hmotnost
samec 240-400 kg
samice 200-240 kg

Biologická data

délka březosti 280-285 dnů
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
délka života až 19 let
sociální jednotka jedinec/skupina
aktivita převážně noční

Stav ohrožení

nižší riziko ohrožení (LR/nt)
Bongo

Bongo (Tragelaphus eurycerus Ogilby, 1837)

Výskyt

Střední a západní Afrika a malé populace najdeme i v Keni a Ugandě. Žije v horských bambusových porostech, křovinách, pralesích a horských tropických lesích až do výšky 4000m.

Fyzický popis

Bongo je největší a nejmohutnější pralesní antilopa. Obě pohlaví mají spirálovitě zatočené rohy lyrovitého tvaru, které jsou mnohem silnější u samců. Samci jsou větší než samice a obě pohlaví mají menší hřívu podél páteře. Kratší srst je sytě zbarvena od oranžově hnědé po černohnědou barvu. Samci jsou tmavší. Na hlavě má tmavě hnědou srst, která vytváří masku. Bílá srst je na vnitřní straně nohou, má bílé skvrny na obličeji a 10-14 bílých pruhů na bocích těla od kohoutku až po zadní stehna. Tmavě hnědé jsou také skvrny různé velikosti na krku a nohou. Nad kopýtky má černobílé skvrny. Celé její tělo je dokonale přizpůsobeno k pohybu v hustém lese. Její "kapří hřbet" jí pomáhá podlézat překážky.

Chování

Obvykle žijí v menších stádech vedených samci, kteří však také bývají samotáři. Žijí velmi skrytě a i přes jejich velikost, je velmi obtížné je zahlédnout. Jsou aktivní převážně v noci. Přes den se skrývají v hustém porostu.

Potrava

Spásá listy stromů a keřů, trávy a jiné rostliny, výhonky, plody, půda bohatá na sůl. K získávání potravy používá i rohy, kterými vyhrabává potravu ze země. Někdy žere spálené dřevo převážně ze stromů zasažených bleskem, pravděpodobně kvůli různým minerálům, které toto dřevo obsahuje. Potřebuje hodně vody.

Rozmnožování

Samice po 280-285 denní březosti porodí většinou 1 mládě. Ve výjimecných případech i dvojčata.

Poddruhy

• T. e. euryceros
• T. e. isaaci

Ohrožení a ochrana

Je zapsána na červeném seznamu IUCN v kategorii: nižší riziko ohrožení LOWER RISK (LR), stupeň (nt).


Bookmark and Share

Fotogalerie

Bongo
Bongo
Bongo
Bongo
Bongo
Bongo
Bongo
Bongo
Bongo
Bongo
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb