Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Tuři > Buvol > Buvol > Buvol kaferský

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Buvol kaferský
latinský název Syncerus caffer Sparrman, 1779

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Tuři
rod: Buvol
druh: Buvol
poddruh: Buvol kaferský

Váhy a míry

výška v kohoutku 100-170 cm
délka 200-300 cm
délka ocasu 0.75-1.10 m
šířka rohů až 120 cm
hmotnost 500-900 kg

Biologická data

délka březosti 11 měsíců
počet mláďat většinou 1
pohlavní dospělost
býk 8-9 let
kráva 5 let
délka života 15-25 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

nižší riziko (LR/cd)
stav populace
Buvol kaferský

Buvol kaferský (Syncerus caffer Sparrman, 1779)

Výskyt

Je rozšířen po celé východní Africe směrem na jih až po sever jižní Afriky. Najdeme ho v otevřených lesích, v bažinách, na savanách, ale i v hornatých oblastech do výšky 4000 m, většinou v blízkosti vody.

Fyzický popis

Buvol kaferský je velké a silné zvíře. Samci jsou větší než samice. Srst je šedočerná, samice jsou světlejší. Mají mohutný krk a velkou hlavu, na které dominují velké rohy, které jsou u základu velmi široké.

Chování

Buvoli jsou společenská zvířata a vytvářejí stáda, která mají 15-2000 jedinců. Mají vyvinuté sociální chování a jsou schopni pomáhat svým druhům, kteří se dostanou do problémů. Byly zaznamenány případy, kdy se vrátili ke zvířeti, které se stalo kořistí lvů a překvapené lvy rozehnali. Stejně tak přizpůsobují rychlost stáda nejpomalejšímu jedinci. Stáda vedou krávy a celé stádo spolupracuje i při obraně, například před útočícími lvy. Shluknou se kolem mláďat a dospělí jsou na okrajích stáda. Lvům se někdy povede tohle postavení rozptýlit, ale nebývá to příliš často. Buvoli také někdy sami napadají lvy. Mladí býci přibližně ve 2 letech odcházejí a tvoří samostatné pánské skupiny. Většinou se ovšem zdržují poblíž rodného stáda a také je někdy pomáhají bránit. Staří býci jsou samotáři a také se zdržují po blíž stád. Jsou považováni za jedno z nejnebezpečnějších zvířat v Africe. Při lovu jsou schopni člověka zabít a používají i lsti. Postřelený buvol se může vrátit kruhem po své vlastní stopě a lovce napadnout zezadu. Útočící býk dosahuje rychlosti až 57 km/h.

Potrava

Buvoli jsou býložravci a žerou různé trávy a rostliny a pastvou tráví 8-10 hodin denně.

Rozmnožování

V období rozmnožování svádějí býci souboje o samice. Někdy tyto souboje končí, zraněním nebo smrtí jednoho z protivníků. Vítěz získává právo na samice a páření. Obvykle se rodí 1 tele a váží kolem 40 kg. Novorozené tele je schopné se po 10 minutách postavit na vlastní nohy.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Buvoli jsou zařazeni na seznamu IUCN v kategorii: Nižší riziko - LOWER RISK (LR), stupeň (cd).


Bookmark and Share

Fotogalerie

Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
Buvol kaferský
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb