Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Pravé antilopy > Gazela > Gazela Grantova

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Gazela Grantova
latinský název Gazella granti Brooke, 1872

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Pravé antilopy
rod: Gazela
druh: Gazela Grantova

Váhy a míry

výška v kohoutku 80-95 cm
délka 100-150 cm
délka ocasu 30cm
délka rohů až 80 cm
hmotnost 40-85 kg

Biologická data

délka březosti 7 měsíců
počet mláďat většinou 1
pohlavní dospělost
samci 3 roky
samice 1.5 roku
délka života 12 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

nižší riziko ohrožení (LR/cd)
stav populace
Gazela Grantova

Gazela Grantova (Gazella granti Brooke, 1872)

Výskyt

Vyskytuje ve východní Africe. Najdeme ji v Keni, Tanzánii a Ugandě. Žije na otevřených planinách a v travnaté buši. Preferuje oblasti bez vysoké trávy.

Fyzický popis

Gazela Grantova je jedna z největších gazel. Mají štíhlé tělo a dlouhé nohy. Jsou to ladní a rychlí běžci. Samci jsou větší než samice a obě pohlaví mají rohy, které jsou u samců lyrovitého tvaru, dlouhé a silné a u samic jsou kratší a slabší. Srst je krátká a hladká, má pískově červenavou barvu, na bocích mají samice tmavé pruhy, které u samců nejsou tak výrazné. Břicho až po kořen ocasu a vnitřní strany nohou jsou bílé. Na stehnech má černé pruhy. Bílé pruhy jsou po obou stranách hlavy. Mají velice dobré smysly a využívají na svoji ochranu zrak, čich i sluch.

Chování

Gazely žijí ve stádech většinou o 15-25 kusech. Každý samec se snaží zabrat kus pastviny pro sebe, kterou si pak hlídá jako svoje teritorium. Je to pro něj velmi důležité, protože samice se páří pouze se samci,k teří mají vlastní teritorium. Většina samců zůstává bez teritoria a ti kteří ho vybojovali mají právo na samice a páření. Samci bez teritorií se sdružují do pánských stád a zkouší získat samice

Potrava

Gazela spásá távu a je dobře přizpůsobena pro přežití v období sucha, kdy může okusovat i listí. Nepotřebuje pravidelně pít.

Rozmnožování

Vrcholy rozmnožování v Serengeti nastávají mezi prosincem a únorem a mezi srpnem a zářím.Samice rodí mláďata mimo stádo a asi za 4-6 týdnů se ke stádu znovu připojuje. Mládě je odstaveno zhruba v 6 měsících, ale svazek matka - kolouch přetrvává až do dospívání. Samci se snaží získat co nejvíc samic. Vobdobí páření nedělají téměř nic jiného kromě hlídání samic na svém teritoriu, které může mít kolem 500 m². Při boji o teritorium se snaží vyhnout opravdovému střetu, snaží se vše vyřešit pouhou demonstrací síly. Pokud to nezabere, teprve pak nastává opravdový souboj, při kterém může dojít k vážnému zranění nebo smrti. Stává se, že si soupeři zapletou rohy a nemůžou se od sebe odtrhnout.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Gazela Grantova je zapsána na červeném seznamu IUCN v kategorii: nižší riziko ohrožení- LOWER RISK (LR), stupeň cd.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Gazela Grantova
Gazela Grantova
Gazela Grantova
Gazela Grantova
Gazela Grantova
Gazela Grantova
Gazela Grantova
Gazela Grantova
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb