Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Šelmy > Hyenovití > Hyeny > Hyena Crocuta > Hyena skvrnitá

Chytrý sloupek

Oblast výskytu

Hyena skvrnitá - výskyt

Základní informace

český název Hyena skvrnitá
latinský název Crocuta crocuta Erxleben, 1777

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Šelmy
čeleď: Hyenovití
podčeleď: Hyeny
rod: Hyena Crocuta
druh: Hyena skvrnitá

Váhy a míry

výška v kohoutku 75-89 cm
délka 95-165 cm
délka ocasu 25-35 cm
hmotnost 45-80 kg

Biologická data

délka březosti 98-110 dní
počet mláďat 1-4, nejčastěji 2
pohlavní dospělost
samec 2-3 roky
samice 2-4 roky
počet prstů 4
délkaživota 12-15 roků, v zajetí byl zaznamenán věk 40 let
aktivita převážně noční
denní spotřeba masa
velikost teritoria 40-1000km²

Stav ohrožení

stav populace
Hyena skvrnitá

Hyena skvrnitá (Crocuta crocuta Erxleben, 1777)

Výskyt

Je rozšířena přes celou sub-saharskou Afriku a směrem na jih. Hojná je ve východní Africe, v jižní Africe byla v některých oblastech vyhubena. Neobývají pobřežní tropický deštný prales nebo centrální Afriku, jinak se s ní můžeme setkat na savanách, v polopouštích, hornatých oblastech i ve výšce až 4000 metrů.

Fyzický popis

Hyena skvrnitá má světlehnědou až pískovou barvu a na tomto podkladu jsou nepravidelně rozmístěny tmavě hnědé skvrny téměř po celém těle. Tyto skvrny jsou nejtmavší u mladých zvířat a s přibývajícím věkěm postupně mizí. Hlava a končetiny jsou tmavší. Srst je hrubá, dlouhá 3-4 cm a délka podsady je 1.5-2 cm. Tělo je silné a zavalité se silným krkem. Přední nohy jsou delší než zadní a to vytváří charakteristickou stavbu těla s klesající zádí. Velká hlava s širokým čenichem a mohutnými a velice silnými čelistmi. Uši jsou velké a kulaté. Stisk je podle různých zdrojů až 500kg a hyena skvrnitá tak má nejsilnější stisk čelistí ze všech afrických masožravých savců. Také zuby jsou mohutné a slouží hyeně k drcení kostí. Samice jsou zhruba o 10-20% větší než samci a je obtížné u nich rozeznat pohlaví. Samice totiž mají zvýšenou hladinu testosteronu a mají výrazně vyvinutý klitoris, který připomíná i svojí velikostí samcův penis a je také schopný erekce. Hyeny mají pouze 4 prsty. Hyení jazyk je hrubý a je tak více podobný kočičímu než psímu.

Chování

Hyeny skvrnité žijí ve složitých, hierarchicky uspořádaných klanech, kterým vládnou samice a vše v klanu je ovlivněno matriarchátem. Samci jsou méně agresivní a jsou na konci společenského žebříčku, dokonce i některá mláďata si na ně troufnou. Mládě vůdčí samice v klanu dědí sociální postavení a má různé výsady oproti jiným mláďatům. Tyto klany jsou různě velké a počet jejich členů může být od 5 až po 80 členné klany. Hyena skvrnitá aktivní hlavně v noci, ale nedělá ji problém lovit i za dne. Vše záleží na konkrétních podmínkách a daném teritoriu. Mladí samci opouštějí v období puberty klany. Samice obvykle zůstávají uvnitř klanu. Hyeny skvrnité mají vynikající sluch a čich a vůbec pachy celkově jsou pro tato zvířata velmi důležité. Při setkáni si hyeny očichávají zejména genitálie a právě očichávané zvíře tomu napomáhá zvedáním zadních noh. Hyeny se někdy také velice rády válí v mršinách a výkalech jiných zvířat. Zatím pro toto jednání není uspokojivé vysvětlení, protože i mezi odborníky se šíří více názorů.

Potrava a lov

Hyena skvrnitá je více lovcem než požíračem mršin, za kterého bývala dříve považována. Loví drobné plazy a savce, antilopy, pakoně, zebry a zabíjí samozřejmě i mlaďata ostatních dravců. Je schopna ulovit i mladého slona nebo nosorožce. Při lovu dokáže i přes zdánlivou nemotornost vyvinout rychlost až 65 km/h. Někeré zdroje udávají, že hyena má až 2x větší srdce než lev a to jí také pomáhá k její obrovské vytrvalosti. Hyena dokáže za den překonat vzdálenost přes 100km. Hyena zabíjí podobně jako pes hyenovitý, po kořisti chňapá nejčastěji ze zadu, ostatní hyeny se snaží kořist znehybnit držením za nohy nebo hlavu a krk a trhá z ní pak vnitřnosti za živa. Je to rychlá smrt. Hyena skvrnitá je samozřejmě také mrchožroutem a v odstraňování mršin nemá v Africe konkurenci. Hyeny mají schopnost požírat i silné kosti, které drtí svými silnými čelistmi a díky velmi kyselým trávícím šťávám v jejich žaludku je bez problémů také stráví. V době kdy je o potravu nouze hyeny požírají i kopyta, rohy nebo jen krví nasáklou hlínu.

Rozmnožování

Mláďata mají i sociálně níž postavené samice. Odchov mláďat probíhá v doupatech, která většinou hyeny zaberou po jiných zvířatech a pak si je upraví. Po narození váží asi 1-1.5 kg. Mají otevřené oči a jsou velmi aktivní, rodí se i se zuby. Pokud se narodí sourozenci stejného pohlaví, tak ihned po narození bojují o lepší postavení (častěji samice) a jsou schopni jeden druhého zabít. Matka většinou nezasahuje. Předpokládá se, že toto soupeření nepřežije 25% mláďat. Mléko hyen je velice bohaté na bílkoviny (14.9%) a tuk (14%). Matka kojí pouze svoje mláďata. Maso začínají žrát ve věku kolem 4-5 měsíců, pouze mláďata od samice alfa žerou maso zhruba od 3 měsíce. Odstavují se ve věku 14-18 měsíců.

Způsoby komunikace

hlasová: hyeny skvrnité se projevují minimálně 10 druhy zvuků, z nichž je nejznámější její chechot a vytí
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Hyena zatím není ohroženým druhem.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
Hyena skvrnitá
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb