Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Brodiví > Ibisovití > Ibis > Ibis posvátný

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Ibis posvátný
latinský název Threskiornis aethiopicus Latham, 1790

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Brodiví
čeleď: Ibisovití
rod: Ibis
druh: Ibis posvátný

Váhy a míry

délka 80-90 cm
rozpětí křídel 110-140 cm
hmotnost 1.5 kg

Biologická data

inkubace 28-30 dnů
počet vajec 2-4
doba odchovu mláďat 35-40 dnů
pohlavní dospělost 2 roky
délka života až 20 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní

Stav ohrožení

běžný druh
Ibis posvátný

Ibis posvátný (Threskiornis aethiopicus Latham, 1790)

Výskyt

Afrika od Sahary na jih. Nejčastěji se pohybuje u mělkých vod, v močálech a bažinách. Najdeme ho také u lidských obydlí a na savanách.

Fyzický popis

Ibis je zajímavý svým černým a úzkým, srpovitě dolů zahnutým zobákem. Holá hlava i dlouhý krk jsou černé, stejně jako kostřec a ocas, který má dlouhá pera. Zbytek těla je bílý. Za letu jsou vidět černě zbarvené okraje křídel. Nohy jsou dlouhé a mají 4 prsty, 3 přední jsou spojené blankou. Obě pohlaví jsou zbarvena stejně. Při letu má natažený krk.

Chování

Ibis posvátný je společenský pták a zdržuje se ve větších hejnech, a to nejen přes den při shánění potravy, ale i během nočního odpočinku. K hejnům ibisů se často přidávají i jiné druhy ptáků. Nepatří k tažným ptákům, ale často podniká přes den dlouhé přelety za potravou nebo se v době dešťů stěhuje do jiných oblastí, aby unikl nepřízni počasí.

Potrava a lov

Živí jen za denního světla. V malých, hustě sevřených hejnech se brodí bahnitou mělkou vodou poblíž břehů. Loví zahnutým zobákem hluboko ve vrstvách bahna tyto živočichy – kroužkovci, pavouci, saranče, korýši, měkkýši i larvy hmyzu. Občas uloví i žábu, plaza nebo pozře mrtvou rybu. Zabíjí i malé ptáky a nevyhýbá se ani mršinám.

Rozmnožování

Hnízdí v koloniích, kde může být přes 200 ptáků. Hnízdo si staví na stromech, v keřích i na skále. Často hnízdí i s jinými ptáky, například s kormorány a volavkami. Na hnízdě se jako první objevuje samec a samice se objevuje asi o den až dva později. Jejich svazek trvá pouze jednu sezonu Samice snáší 2-4 vajíčka, z kterých se líhnou po 28-30 dnech ptáčata.

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Ibis posvátný
Ibis posvátný
Ibis posvátný
Ibis posvátný
Ibis posvátný
Ibis posvátný
Ibis posvátný
Ibis posvátný
Ibis posvátný
Ibis posvátný
Ibis posvátný
Ibis posvátný
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb