Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Impaly > Impala > Impala > Impala černočelá

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Impala černočelá
latinský název Aepyceros melampus petersi Bocage, 1879

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Impaly
rod: Impala
druh: Impala
poddruh: Impala černočelá

Váhy a míry

výška v kohoutku 80-90 cm
délka 110 - 150cm
délka ocasu 25 - 40cm
délka rohů 45-90 cm
hmotnost 40 - 75kg

Biologická data

délka březosti 190-195 dní
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
samec 1rok
samice 1.5 roku
délka života
sociální jednotka skupina
aktivita převážně denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

nižší riziko ohrožení (LR/cd)
stav populace kolem 3000 kusů

Impala černočelá (Aepyceros melampus petersi Bocage, 1879)

Impala černočelá (Aepyceros melampus petersi)
poddruh antilopy Impala

Výskyt

Najdeme ji v severozápadní Namibii, zejména v parku Etosha, v menším počtu i v jihozápadní Angole.

Fyzický popis

Impala černočelá je poddruh antilopy Impala. Je to štíhlá a rychlá antilopa. Má tmavší obličejovou masku než antilopa impala a mezi rohy a čenichem má černý pruh, který je více výrazný. Samci mají lyrovité rohy, které jsou dlouhé skoro metr. Srst je krátká a hladká. Její zbarvení je od pískově zlaté až po červenohnědou. Krk, hlava a hřbet je nejtmavší a na bocích má světlejší pruhy. Kolem očí má světlé kroužky. Tmavě hnědé až černé jsou pruhy na stehnech, ocasu a špičky uší. Břicho je okrové až bílé. Její vysoké a ladné skoky jsou 3m vysoké a 10m dlouhé. Při těchto skocích mají zadní nohy ve vodorovné poloze.

Chování

Impaly jsou aktivní ve dne a žijí ve stádech 6 - 200 kusů zvířat. Mladí samci a neteritoriální samci tvoří mládenecké skupiny. Teritoriální samec vyhání dospívající mladé samce ze stáda a hlídá si svoje samice, aby se náhodou někam zatoulaly, pak je okamžitě připraven ji přivést zpátky jemným trkáním.

Potrava

Různé druhy trav a bylin, okusuje i keře. Potřebuje pravidelně vodu.

Rozmnožování

V době páření obsadí dospělí samci teritoria, která si hlídají. Samci mezi sebou bojují o teritorium. Po porodu se samice s mláďaty zdržují s ostatními samicemi mimo vlastní stádo a přidávají se k němu později. Mláďata jsou odstaveny ve věku 4-5 měsíců.

Poddruhy

Impala Aepyceros melampus vytváří 5 poddruhů
• Aepyceros melampus petersi Bocage, 1879
• Aepyceros melampus rendilis Lönnberg, 1912
• Aepyceros melampus suara Matschie, 1892
• Aepyceros melampus johnstoni Thomas, 1893
• Aepyceros melampus katangae Lönnberg, 1914

Ohrožení a ochrana

Impala je zapsána na červeném seznamu IUCN v kategorii: Nižší riziko - LOWER RISK (LR), stupeň (cd)


Bookmark and Share

NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb