Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Brodiví > Čápovití > Marabu africký

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Marabu africký
latinský název Leptoptilos crumeniferus Lesson, 1831

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Brodiví
čeleď: Čápovití
druh: Marabu africký

Váhy a míry

výška 120-150 cm
rozpětí křídel 220-300 cm
hmotnost 4-8.5 kg

Biologická data

inkubace 29-31 dnů
počet vajec 2-3
doba odchovu mláďat 3-4 měsíce
pohlavní dospělost 3-4 roky
délka života až 40 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní

Stav ohrožení

běžný druh
Marabu africký

Marabu africký (Leptoptilos crumeniferus Lesson, 1831)

Výskyt

Afrika jižně od Sahary kromě jižní Afriky. Obývá savany, okraje jezer a řek a také ho najdeme v blízkosti lidských obydlí.

Fyzický popis

Velký čáp s nápadným voletem na dlouhém, růžovošedém a téměř holém krku. Kožovitý vak může být dlouhý až 40 cm a je spojen s nosními otvory, díky tomu ho marabu může nafukovat. Vak slouží k termoregulaci a hraje roli i při toku. Marabu má další, menší vak na horní straně krku. Na holé hlavě je mohutný zobák. Vrchní část těla a křídla jsou šedé, spodní část je bílá. Kolem krku má bílé okruží. Nohy jsou tmavé a dlouhé. Při letu má natažený krk i nohy. Je to dobrý letec, na zemi ovšem vypadá neohrabaně i díky svému nahrbenému posezu.

Chování

Marabu žije ve skupinách. Většina jedinců je věrna svému stanovišti, avšak některé severní a jižní populace čas od času přetahují za lepšími potravními podmínkami do střední Afriky. Létá i ve velkých výškách a teplé vzdušné proudy ho vynáší do výšky přes 4000 m.

Potrava a lov

Marabu je typickým mrchožroutem a od mršin dokáže zahnat díky své velikosti i supy. Je velice žravý. Je to také schopný lovec a zloděj. Loví ryby, plazy, malé ptáky a dokáže zabít i plameňáka. Dokáže polknout velká sousta o váze až 1kg masa.

Rozmnožování

Hnízdí v malých koloniích většinou skalách nebo na stromech, především akáciích. Při námluvách hlasitě klapají zobákem. Pak si rodiče vybudují hnízdo a samice snáší 2-3 vajíčka. Mláďata se líhnou ve východní Africe v období sucha, kdy je mršin dostatek a tak nemají rodiče problém se sháněním potravy.

Způsoby komunikace

hlasová: marabu silně klapou zobákem, umí hlasitě syčet a chrochtat

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
Marabu africký
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb