Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Dravci > Jestřábovití > Orel Polemaetus > Orel bojovný

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Orel bojovný
latinský název Polemaetus bellicosus Daudin, 1800

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Dravci
čeleď: Jestřábovití
rod: Orel Polemaetus
druh: Orel bojovný

Váhy a míry

délka 75-90 cm
délka ocasu
rozpětí křídel až 260 cm
hmotnost 3-6,5 kg

Biologická data

inkubace 45 dnů
počet vajec 1-2
pohlavní dospělost
délka života přes 50 let
sociální jednotka
aktivita denní
velikost teritoria 50km²

Stav ohrožení

IUCN Least Concern (LC) ver 3.1
Orel bojovný

Orel bojovný (Polemaetus bellicosus Daudin, 1800)

Výskyt

Téměř celá Afrika od Sahary na jih, mimo deštného pralesa. Běžně se také vyskytuje v otevřených oblastech, na savanách, v polopouštích i ve skalnatých oblastech v nadmořské výšce až 3000m. V lesnatých oblastech ho najdeme nejčastěji na okrajích lesních porostů.

Fyzický popis

Vrchní část těla je hnědošedá. Na hlavě má chocholku a vystouplé obočí, duhovka je žlutá. Břicho je bílé s hnědými až černými skvrnami. Dlouhá křídla a silné pařáty. Ocas je krátký. Mladí ptáci jsou ze spodu bílí a mají hnědou duhovku. Samec je podstatně menší než samice.

Chování

Orel bojovný je největším a nejsilnějsím africkým orlem. Svoje teritorium si hlídá velice pečlivě a neváhá napadnout ostatní jedince svého druhu. Velice rád se vznáší ve velkých výškách, kde využívá teplých proudů k plachtění. Brzy ráno a večer je možné ho vidět v korunách stromů. Jeho teritorium může mít až 50 km²

Potrava a lov

Stejně jako jiní orli se orel bojovný rád vznáší ve výškách a vyhlíží si kořist. Někdy loví přepadovým letem střemhlav nebo i z vysokého stromu odkud vyhlíží kořist. Loví ptáky, plazy a savce. Není pro něj problém ulovit ptáka až do velikosti dropa a dokáže ulovit opici, šakala nebo servala. Byly zaznamenány i případy, kdy ulovil i velké hady. Loví i mláďata velkých savců jako jsou různé antilopy a gazely. Je to neuvěřitelně silný a bojovný orel, jak naznačuje jak jeho české, tak i anglické jméno - Martial Eagle. Někdy zabíjí i domácí zvířata a je proto na některých místech pronásledován lidmi. Většinou se ale v blízkosti lidských sídel nevykytuje. V přírodě pravděpodobně nepožírají mršiny. Byli pozorováni pouze u mrtvých domácích zvířat.

Rozmnožování

Orli bojovní si staví si velká hnízda, která každoročně zvětšují. Mívají 1-2 hnízda, ze kterých si k hnízdění vyberou to vhodnější. Hnízdo může být až 90 cm hluboké a v průměru může mít kolem 2 m. Orli bojovní si hnízdo staví nejčastěji na nejvyšším stromě v okolí. Mají velmi pomalou reprodukci. Snáší 1-2 vejce za 3 roky. Na vejcích sedí většinou samice, ale při sezení na vejcích byl pozorován i samec. Samec má za úkol hlídat teritorium a přinášet potravu zprvu samici a pak i mláďatům. Mladí ptáci se líhnou v průměru po 45 dnech a první 3 týdny po vylíhnutí jsou velice slabí. Po tomto období jsou stále víc aktivní. Ve 4 týdnech věku se mláďatům začínají objevovat větší pera a v 10 týdnech jsou již zcela pokryti peřím. Mladí ptáci jsou tmavěhnědě zbarveni. Rodiče krmí mladé zhruba 2 měsíce, většinou po této době si už mladí ptáci dokaží trhat kořist sami, neumí ovšem ještě lovit. Samice zůstává v blízkosti hnízda ještě dalších asi 50 dní. Kořist v této době obstarává vě většině případů samec. Mládý pták opouští hnízdo přibližně ve stáří kolem 100 dní. Po této době se ještě může vracet do hnízda k přenocování. S přibývajícím věkem se neustále vzdaluje. Byly ovšem zaznamenány i případy, že se v blízkosti hnízda zdržují i 6 měsíců.

Ohrožení a ochrana

Orel bojovný stejně jako ostatní druhy orlů je v Africe běžným druhem v chráněných územích nebo v jejich blízkosti. Mimo tyto oblasti jsou ale velcí dravci lidmi často zabíjeni nebo tráveni kvůli tomu, že je lidé považují za hrozbu pro svá domácí zvířata a dobytek.

IUCN Least Concern (LC) ver 3.1

Zajímavost

O jeho síle se tradují různé báchorky a podle jedné z nich prý dokáže silou svých pařátů zlomit lidskou paži.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
Orel bojovný
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb