Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Dravci > Jestřábovití > Orel Haliaeetus > Orel jasnohlasý

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Orel jasnohlasý
latinský název Haliaeetus vocifer Daudin, 1800

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Dravci
čeleď: Jestřábovití
rod: Orel Haliaeetus
druh: Orel jasnohlasý

Váhy a míry

délka 65-75 cm
rozpětí křídel až 220 cm
hmotnost 2-3.5 kg

Biologická data

inkubace 42-45 dnů
počet vajec 1-3
pohlavní dospělost
délka života
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

běžný druh
Orel jasnohlasý

Orel jasnohlasý (Haliaeetus vocifer Daudin, 1800)

Výskyt

Téměř celá Afrika jižně od Sahary. Žije poblíž vodních ploch.

Fyzický popis

Orel jasnohlasý je velmi nápadný svým zbarvením. Hlava, hruď , ocas a záda jsou bílé. Břicho a ramena má červenavě hnědé. Křídla jsou černá. Duhovka, ozobí a nohy jsou žluté. Pařáty a přední část zobáku jsou černé. Samice je větší než samec. Barva opeření se neliší.

Chování

Orel jasnohlasý se ozývá známým melodickým hlasem, který mu dal i jméno. Zaklání přitom hlavu dozadu a vydává zvuk, který je slyšet do velké vzdálenosti..

Potrava a lov

Živí se malými savci, ptáky i plazy. Někdy požírá i mršiny, ale specializuje se na lov ryb. Sedí na nějakém vyvýšeném místě a pozoruje hladinu vody. Jak se nějaká ryba octne u hladiny, tak se rychlým letem snese k vodě a zaútočí. Těsně nad hladinou vytrčí pařáty směrem dopředu, popadne rybu a za letu si ji odnáší. Někdy krade ryby i jiným ptákům. Je shopný ulovit rybu stejně těžkou jako je sám.

Rozmnožování

V období hnízdění se páry stěhují co možná nejblíž k vodě. Staví si hnízdo většinou na vysokých stromech. Brání si svůj revír před jinými orly a zahánějí je. Poletují nad svým územím a hlasem dávají jasně najevo, že je území obsazené. Když se i přes tato varování nedá vetřelec na ústup, ptáci se do sebe pustí. Chytí se vzájemně za pařáty, rotují kolem své osy a přitom padají k zemi. Někdy jsou do boje tak zabraní, že než se stihnou pustit, skončí na stromě nebo ve vodě.

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
Orel jasnohlasý
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb