Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Dravci > Jestřábovití > Orel Aquila > Orel Verreauxův

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Orel Verreauxův
latinský název Aquila verreauxii Lesson, 1831

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Dravci
čeleď: Jestřábovití
rod: Orel Aquila
druh: Orel Verreauxův

Váhy a míry

délka 75-90cm
rozpětí křídel až 225 cm
hmotnost 3-5.5 kg

Biologická data

inkubace
počet vajec 2
pohlavní dospělost
délka života
aktivita
velikost teritoria 10-260 km²

Stav ohrožení

běžný druh
Orel Verreauxův

Orel Verreauxův (Aquila verreauxii Lesson, 1831)

Výskyt

Najdeme ho východní Africe v Keni a Tanzanii a také je rozšířen téměř po celé jižní Africe mimo jihozápadní část. Dává přednost skalnaté krajině.

Fyzický popis

Orel Verreauxův je velký pták. Peří po celém těle má zbarvené černě s výjimkou velkého a bílého písmene V, které má na zádech a bílé kostrče. Za letu je vidět bílá skvrna na křídlech, která jsou směrem k tělu zúžená. Mladí ptáci jsou hnědí.

Chování

Velice rád plachtí nad horami ve stoupajících vzdušných proudech, odkud si vyhlíží kořist.

Potrava a lov

Loví antilopy, zajíce a jiné drobné savce. Poradí si také s ptáky, které loví většinou na zemi.

Rozmnožování

Samička většinou snáší 2 vejce. Rodiče staví mohutné hnízdo nejčastěji na nepřístupných skalních útesech nebo vysokých stromech a vrací se každým rokem do stejného hnízda.

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Orel Verreauxův
Orel Verreauxův
Orel Verreauxův
Orel Verreauxův
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb