Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Dravci > Jestřábovití > Orlosup > Orlosup bradatý

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Orlosup bradatý
latinský název Gypaetus barbatus Linnaeus, 1758

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Dravci
čeleď: Jestřábovití
rod: Orlosup
druh: Orlosup bradatý

Váhy a míry

délka 100-120 cm
rozpětí křídel až 280 cm
hmotnost 4-7 kg

Biologická data

inkubace 55-58 dnů
počet vajec 1-2
pohlavní dospělost
délka života
aktivita denní

Stav ohrožení

stav populace
Orlosup bradatý

Orlosup bradatý (Gypaetus barbatus Linnaeus, 1758)

Výskyt

Severní, východní a jižní Afrika. Žije ve skalnatých a horských oblastech až do výšky 4000m.

Fyzický popis

Orlosup bradatý je jedním z největších supů a má opeřený krk. Vrchní strana těla je černohnědá. Hlava je bílá a je na ní charakteristická černá maska a bradka tvořená vousy z delších per u kořene zobáku. Duhovka žlutá. Spodní část těla je žlutavěrezavé barvy. Na nohou silně vyvinuté opeření, tzv. "kalhotky". Ocas je dlouhý a klínovitý. Mladí ptáci jsou černohnědí a spodní část těla mají šedohnědou. Žluté a rezavé zbarvení spodní části těla pochází ze skal a z míst, která orlsup obývá. Je to směs oxidu železitého se stopami křemene a ve vlhkém stavu silně barví. Orlosup tato místa dokonce aktivně vyhldává.

Chování

Vytváří páry na celý život. Stejně jako ostatní supi velice dobře plachtí a využívá k tomu stoupavých vzdušných proudů.

Potrava a lov

Létá a krouží ve velkých výškách a vyhlíží mršiny nebo možnou kořist. Hlavní zdroj jeho potravy tvoří mršiny a kosti. Na rozdíl od supů se dokáže s kořistí i vznést. Velké kosti vynáší do výšky a pouští je na skálu, kde je po roztříštění požírá. Stejně tak vynáší do výšky i želvy, jejichž krunýř se po nárazu na rozbije a orlosup se tak dostane snáz k masu. Je o něm ale také známo, že dokáže ulovit různé ptáky a savce a má zvláštní způsob lovu. Nalétává na zvířata, která jsou na skalách a snaží se je shodit dolů.

Rozmnožování

Hnízdo z větví si staví většinou na skalách a skalních rozsedlinách. Při svatebním letu provádí nádherný akrobatický let, při kterém se obrací na záda. Na 1-2 vejcích sedí střídavě oba rodiče a po 55-58 denní inkubaci se rodí první mládě. Druhé mládě většinou hyne.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana


Bookmark and Share

Fotogalerie

Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
Orlosup bradatý
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb