Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Buvolci > Pakůń > Pakůń běloocasý > Pakůň běloocasý

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Pakůň běloocasý
latinský název Connochaetes gnou Zimmermann, 1780

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Buvolci
rod: Pakůń
druh: Pakůń běloocasý
druh: Pakůň běloocasý

Váhy a míry

výška v kohoutku 110-130 cm
délka 170-210 cm
délka ocasu
délka rohů až 78 cm
hmotnost 110-190 kg

Biologická data

délka březosti 240-255 dnů
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
samec 3 roky
samice v průměru 2 roky
délka života přes 20 let
sociální jednotka skupina
aktivita převážně denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

stav populace
přes 3000 zvířat
Pakůň běloocasý

Pakůň běloocasý (Connochaetes gnou Zimmermann, 1780)

Výskyt

V afrických parcích a rezervacích a na soukromých farmách. Ve volné přírodě vyhuben.

Fyzický popis

Pakůň běloocasý je menší než pakůň žíhaný. Na první pohled zaujme jeho vzhled, vypadá totiž jako čert. Rohy tvoří na vrcholu hlavy širokou základnu a pak se stáčejí do oblouku směrem nahoru a jsou velmi ostré. Samice mají rohy kratší a slabší. Zbarvení těla je hnědé. Hříva na krku je bílá a černě lemovaná. Ocas je bílý. Má delší černé chlupy na čenichu, pod bradou a mezi předníma nohama.

Chování

Jsou to společenská zvířata a při migraci tvořívali velká stáda. Jsou poměrně agresivní a v zajetí zabili několik lidí.

Potrava

Pakůň spásá různé druhy trav i velmi tvrdé druhy. Nepotřebuje denně pít.

Rozmnožování

Samci mají svá teritoria, která si pečlivě hlídají a snaží se udržet svůj harém pohromadě. Páří se pouze teritoriální samci. Při soubojích může dojít k vážnému zranění i k smrti protivníka. Samice rodí po 240-255 denní březosti 1 mládě. Tele se do 10 minut dokáže postavit na vlastní nohy a do jednoho měsíce od narození se částečně pase. matka ho přibližně ve 4 měsících odstaví, ale mládě s ní zůstává až do dalšího porodu.

Způsoby komunikace

hlasová: ozývá se silným bučním , které zní jako "gn-úúú" a je slyšet na několik kilometrů, dostal podle něj i jméno

Ohrožení a ochrana


Bookmark and Share

Fotogalerie

Pakůň běloocasý
Pakůň běloocasý
Pakůň běloocasý
Pakůň běloocasý
Pakůň běloocasý
Pakůň běloocasý
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb