Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Veslonozí > Pelikánovití > Pelikán > Pelikán africký

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Pelikán africký
latinský název Pelecanus rufescens J. F. Gmelin, 1789

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Veslonozí
čeleď: Pelikánovití
rod: Pelikán
druh: Pelikán africký

Váhy a míry

délka 115-135 cm
rozpětí křídel až 220 cm
hmotnost 4-7 kg

Biologická data

inkubace
počet vajec
pohlavní dospělost
délka života
aktivita
velikost teritoria

Stav ohrožení

běžný druh
Pelikán africký

Pelikán africký (Pelecanus rufescens J. F. Gmelin, 1789)

Výskyt

Afrika jižně od Sahary. Nejčastěji ho najdeme u jezer a nebo řek.

Fyzický popis

Menší druh pelikána. Má světle šedé peří. Na zádech a spodní části těla je zbarven do růžova. Nohy jsou v poměru k tělu krátké a jsou na nich 4 prsty spojené plovací blánou.

Chování

Potrava a lov

Loví hlavně ryby, které nabírá do vaku a pak je vcelku polyká.

Rozmnožování

V době hnízdění má pod krkem růžovou skvrnu, která vypadá jako krvavá rána. Hnízdí v koloniích v maximálním počtu do 500 párů.

Ohrožení a ochrana

běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Pelikán africký
Pelikán africký
Pelikán africký
Pelikán africký
Pelikán africký
Pelikán africký
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb