Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Veslonozí > Pelikánovití > Pelikán > Pelikán bílý

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Pelikán bílý
latinský název Pelecanus onocrotalus Linnaeus, 1758

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Veslonozí
čeleď: Pelikánovití
rod: Pelikán
druh: Pelikán bílý

Váhy a míry

délka 150-175 cm
délka zobáku 42-50 cm
rozpětí křídel 220-360 cm
hmotnost
samec 9-15 kg
samice 5-9 kg

Biologická data

inkubace 29-36 dnů
počet vajec většinou 2
pohlavní dospělost 3-4 roky
délka života
aktivita

Stav ohrožení

běžný druh
Pelikán bílý

Pelikán bílý (Pelecanus onocrotalus Linnaeus, 1758)

Výskyt

Najdeme ho v severovýchodní Africe, kam přilétá hnízdit a zimovat. Nejčastěji ho najdeme u alkalických a sladkovodních jezer.

Fyzický popis

Je to velký pták a na první pohled zaujme jeho obrovský zobák s roztažitelným koženým vakem. Zobá je šedomodrý až žlutočervený. Kožený vak je žlutý. Zbarvení těla je bílé, v době hnízdění s růžovým nádechem. Kůže na tváři je u samců růžová a u samic oranžově červená. Za letu jsou vidět na křídlech černé ruční letky. Nohy jsou v poměru k tělu krátké a jsou na nich 4 prsty spojené plovací blánou.

Chování

Pelikán bílý je společenský pták, který i když třeba vypadá neohrabaně, tak je při lovu ryb obratný. Plachtí za využití teplých vzdušných proudů, jinak létá s pomalými údery křídel. Při letu má zakloněnou hlavu dozadu.

Potrava a lov

Loví převážně ryby a preferuje cichlidy. Vak mu slouží k chytání ryb jako do podběráku a po lovu si ho suší. Denně spořádá až 1.5 kg ryb, což jsou 2-4 ryby. Často při lovu spolupracují, skupina pelikánů se rozestaví v určité vzdálenosti od břehu a postupují pomalu kebřehu a přitom některí ptáci bijí křídly do vody a plaší ryby směrem ke břehu, kde je potom nabírají do vaků a polykají. Někdy kradou kormoránům mláďata nebo vajíčka, která pak pojídají.

Rozmnožování

Největší kolonie pelikánů bílých je v Tanzanii na jezeře Rukwa, kde hnízdí až 70 000 párů. Hnízdí v koloniích v rákosí, křoví i na volném prostranství. Hnízdo je postaveno z hromady rákosí a klacíků a může mít pře 1.5 m v průměru. Samice snáší obvykle 2 bílá vejce, na kterých sedí 29-36 dnů. Mláďata se líhnou holá a rodiče je krmí natrávenými rybami, které vybírají rodičům z vaku. Zobák je přiměřený velikosti těla a začne mohutnět později. Mají černé prachové peří. Ve 14 týdnech jsou samostatná. Pohlavně dospívají ve 3 až 4 letech.

Komunikace

hlasová: vydává syčivé a chrochtavé zvuky

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Pelikán bílý
Pelikán bílý
Pelikán bílý
Pelikán bílý
Pelikán bílý
Pelikán bílý
Pelikán bílý
Pelikán bílý
Pelikán bílý
Pelikán bílý
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb