Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Šelmy > Psovití > Lycaon > Pes hyenový

Chytrý sloupek

Oblast výskytu

Pes hyenový - výskyt

Základní informace

český název Pes hyenový
latinský název Lycaon pictus Temminck, 1820

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Šelmy
čeleď: Psovití
rod: Lycaon
druh: Pes hyenový

Váhy a míry

výška v kohoutku 68-78cm
délka 75-110cm
délka ocasu 30-40cm
hmotnost 18-36kg

Biologická data

délka březosti 68-72 dní
počet mláďat 5-20 (průměr 10-12)
pohlavní dospělost
pes 12 - 18 měsíců
fena 12 - 22 měsíců
délka života 10-12 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní, loví nejčastěji ráno a večer
denní spotřeba masa 3-6 kg
velikost teritoria 200-2000 km²

Stav ohrožení

ohrožený EN/C2a(i)
stav populace 2000-5000 zvířat
Pes hyenový

Pes hyenový (Lycaon pictus Temminck, 1820)

Výskyt:

Savany a nezalesněná místa Afriky jižně od Sahary, polopouště a hory až do výšky 3000m. Najdeme je v Botswaně, JAR, Zambii, ve východní Africe a v dalších zemích.

Fyzický popis:

Zbarvení jednotlivých psů se liší a je možné podle něj velice dobře jednotlivá zvířata identifikovat. Základní barva je od žluté po téměř černou s různě velkými a různě barevnými skvrnami. Špička ocasu je téměř vždy bílá. Psi i feny jsou přibližně stejné velikosti. Mají štíhlé tělo a dlouhé nohy, což je charakterizuje jako dobré a vytrvalé běžce. Jako všechny psovité šelmy, mají i psi hyenoví vynikající zrak, čich i sluch. Mají velké kulaté uši. Na předních nohách mají jen 4 prsty.

Chování:

Pes hyenový je společenské zvíře. Žije na afrických savanách a tvoří smečky, které mohou mít až kolem 40 členů. Ve smečce panuje samčí a samičí hierarchie. V průměru má smečka více samců. Mladí psi zhruba v polovině případů zůstávají v rodné smečce a zbytek si zakládá vlastní smečky. Feny ji většinou opouštějí ve věku mezi 2-3 roky a zařazují se do jiných smeček. Mají silně vyvinuté sociální chování a starají se o své druhy ze smečky. Pokud je ve smečce raněný nebo třeba nemocný pes, psi vyvrhují potravu i jemu a nestarají se tak pouze o mláďata. Nezapomínají ani na psy, kteří se lovu nezúčastnili. Mláďata odchovávají v norách, které si psi vyhrabávají. Většinou ale zaberou nějaké doupě po jiném zvířeti. Štěňata se odstavují někdy poměrně brzy už v 5 týdnech. Fena kojí mláďata většinou vstoje. Další vrh bývá obvykle po 12-14 měsících. Pes hyenový není typické teritorialní zvíře, je to typický nomád. Velikost teritoria je závislá na počtu kořisti. Psi mezi sebou nejsou agresivní, výjimkou je fena alfa, která brání v páření podřízeným fenám agresí. Psi nemají rádi hyeny a když můžou, tak se je snaží napadat a koušou je často do zadních partií těla.

Potrava a lov:

Prakticky vše co dokáže ulovit, například pakoně, zebry, antilopy, prasata bradavičnatá, gazely Grantovy a Thomsonovy, různí malí obratlovci. Má vysokou úspěšnost při lovu, která se pohybuje mezi 70-80%. Loví ve smečce. Většinou vůdce smečky vybere zrakem kořist a poté se smečka vydává na pronásledování, štvanice může být dlouhá i několik kilometrů a psi se při ní pohybují různou rychlostí, přičemž maximum dosahuje přes 55 km/h. Ve vedení se střídají různí psi, podle toho jak kořist kličkuje a tím se dostává blíž k jinému psovi. Po dostižení větší kořisti se psi zakusují do ocasu a horního pysku, aby kořist znehybnili a další psi mohli zaživa vyrvat vnitřnosti. Nejčastěji rvou kořisti oblast měkkého břicha mezi zadníma nohama. Menší kořist roztrhají na kusy. Smrt je velice rychlá a jakkoli to vypadá hrůzostrašně, zvíře trpí podstatně kratší dobu, než kořist kočkovitých šelem, například lva. V několika minutách je po hostině. Psi nevyhledavají mršiny, někdy se vracejí k velké kořisti, kterou nesežerou najednou.
Je zajímavé, že pokud loví antilopy skákavé, které před gepardy předvádějí svoje skoky, kdy vyskočí všema 4 nohama najednou do výšky a tím dokazují, že jsou v dobré kondici, tak antilopy tyto skoky před psy nepředvádějí. Psi mají totiž podstatně vyšší úspěšnost při lovu než gepard a tak je to v tomto případě spíš ztráta času, což se v divočině může rovnat ztrátě života. Denně potřebuje 3-6 kg masa.

Rozmnožování:

Rozmnožuje se pouze dominantní pár a o mláďata se stará celá smečka. Pár alfa brání v rozmnožování ostatním členům smečky a většinou vytváří pár na celý život. Fena alfa i za cenu fyzického násilí brání ostatním fenám v páření. Někdy ovšem povolí páření vlastní sestře. Březost trvá kolem 70 dní. Rodí se velké množství štěnat, protože je jejich úmrtnost díky nemocem a ostatním predátorům hodně vysoká.

Způsoby komunikace:

hlasová- psi vydávají spoustu různých zvuků od švitořivého kvičení až po štěkot

čichová- při každém setkaní si psi očichávají čenich a genitálie, říkáme tomu nasogenitální komunikace

tělesná- psi mají dobře vyvinutou řeč těla, používají mimiku tváře k vyjádření chování i nálad

Ohrožení a ochrana:

Pes hyenový je ohroženým druhem. Je zapsán na červeném seznamu IUCN jako ohrožený druh v kategorii Ohrožený (EN) a čelí vysokému riziku vyhynutí. Stupeň: silně ohrožený C2a(i)-druh poměrně početný, jehož stavy se v poslední době prudce snižují. Ztráta přirozeného prostředí a původních lovišť, a nemoci, které jsou rozšířeny domácími zvířaty ohrožují zbývající populaci psa hyenového. Občas zabíjí dobytek a "lovnou" zvěř a proto je také pronásledován farmáři. Často se na silnicích stává obětí automobilů.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový
Pes hyenový

Odkazy

NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb