Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Plameňáci > Plameňákovití > Plameńák Phoeniconaias > Plameńák malý

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Plameńák malý
latinský název Phoeniconaias minor Geoffroy Saint-Hilaire, 1798

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Plameňáci
čeleď: Plameňákovití
rod: Plameńák Phoeniconaias
druh: Plameńák malý

Váhy a míry

výška až 105 cm
rozpětí křídel až 145 cm
hmotnost 1.5-2 kg

Biologická data

inkubace 27-29 dnů
počet vajec 1
pohlavní dospělost
délka života
aktivita
velikost teritoria

Stav ohrožení

blízké riziko ohrožení (NT)
Plameńák malý

Plameńák malý (Phoeniconaias minor Geoffroy Saint-Hilaire, 1798)

Výskyt

Najdeme ho v malé části západní a východní Afriky, ve střední a jižní Africe. Většinou poblíž jezer a řek.

Fyzický popis

Nejmenší druh plameňáka. Peří je růžové. Na zádech a křídlech má červenavá místa, letky jsou černé. Červenavé zbarvení je podmíněno karotenoidovými pigmenty, získávanými z řas v potravě pomocí jaterních enzymů. Čím větší koncentrace v těle, tím je červená barva sytější. Zobák je poměrně velký, červený s černou špičkou a je u kořene potažen měkkou kůží. Na okraji zobáku jsou rohovinové destičky, kterými procezuje potravu. Dlouhý a tenký krk. Nohy jsou dlouhé a tenké nohy s prsty spojenými plovací blánou. Kůže na nohou je růžová až červená a velmi silná, protože se plameňáci pohybují ve velmi slaných a alkalických vodách.

Chování

Plameňák malý je nejpočetnějším druhem. není tažný, ale nedělá mu problém hledat si nová místa při hledání potravy. Některé jeho kolonie mají přes milion ptáků a patří mezi největší shromaždiště ptáků na svetě. Plameňák nedokáže rychle vzlétnout z hladiny vody, protože mu nějakou dobu trvá než vytáhne nohy z vody a tak mává křídly a s nohama napůl v běhu postupně vzlétá. Při letu má krk i nohy natažené.

Potrava a lov

Živí se sinicemi (modrozelenými řasami) mikroskopické velikosti a také larvami měkkýšů, korýšů a hmyzem. Sbírá je z hladiny pohybováním hlavy ze strany na stranu. Hlavu má přitom obrácenou temenem k hladině. Také profiltrovává dno jezera a procezuje tak jazykem přes zobák bláto a malé živochy, kteří mu přitom uváznou v zobáku polyká.

Rozmnožování

Plameňáci si staví kuželovitá hnízda z bláta, která jsou až půl metru vysoká. Zásnubní rituály provádějí často stovky ptáků najednou. Při sezení na hnízdě se střídají oba rodiče. Mláďata krmí rodiče zvláštní tekutinou, kterou nechávají vtékat přímo do zobáku mláděte. Je to natrávená směs obsahující bílkoviny, tuky, krvinky a karotény.

Způsoby komunikace

hlasová: často se vydává různé směsice zvuků jak při letu, hnízdění nebo při hledání potravy, vydává nasální kejhání a troubivé zvuky podobné husám

Ohrožení a ochrana

Je zapsán na červeném seznamu IUCN v kategorii: blízké riziko ohrožení - NEAR THREATENED (NT)


Bookmark and Share

Fotogalerie

Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
Plameńák malý
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb