Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Plameňáci > Plameňákovití > Plameńák Phoenicopterus > Plameńák růžový

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Plameńák růžový
latinský název Phoenicopterus ruber Linnaeus, 1758

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Plameňáci
čeleď: Plameňákovití
rod: Plameńák Phoenicopterus
druh: Plameńák růžový

Váhy a míry

výška až 150 cm
rozpětí křídel až 165 cm
hmotnost 2-4 kg

Biologická data

inkubace 27-31 dnů
počet vajec 1-2
pohlavní dospělost 4-6 let
délka života v přírodě 20 a v zajetí až 50 let
aktivita denní

Stav ohrožení

běžný druh
Plameńák růžový

Plameńák růžový (Phoenicopterus ruber Linnaeus, 1758)

Výskyt

Najdeme ho malé části západní a východní Afriky a v jižní Africe.
Většinou poblíž jezer a řek.

Fyzický popis

Největší druh plameňáka. Samice je menší než samec. Peří je bílé s růžovým nádechem. Na zádech a křídlech krvavě červenavá místa, letky jsou černé. Červenavé zbarvení je podmíněno karotenoidovými pigmenty, získávanými z řas v potravě pomocí jaterních enzymů. Čím větší koncentrace v těle, tím je červená barva sytější. Zobák je poměrně velký, růžový s černou špičkou a je u kořene potažen měkkou kůží. Na okraji zobáku jsou rohovinové destičky, kterými procezuje potravu. Dlouhý a tenký krk, která je tvořen 17 obratly. Nohy jsou dlouhé a tenké s prsty spojenými plovací blánou. Kůže na nohou je růžová až červená a velmi silná, protože se plameňáci pohybují ve velmi slaných a alkalických vodách.

Chování

Plameňák růžový je společenský pták. Některé jeho kolonie mají přes 200 000 ptáků. Plameňák nedokáže rychle vzlétnout z hladiny vody, protože mu nějakou dobu trvá než vytáhne nohy z vody a tak mává křídly a s nohama napůl v běhu postupně vzlétá. Při letu má krk i nohy natažené. Při odpočinku stojí na jedné noze s hlavou ukrytou pod křídly.

Potrava a lov

Živí se larvami měkkýšů a korýšů, hmyzem a sinicemi (modrozelenými řasami) mikroskopické velikosti. Sbírá je z hladiny pohybováním hlavy ze strany na stranu. Hlavu má přitom obrácenou temenem k hladině. Také profiltrovává dno jezera a procezuje tak jazykem přes zobák bláto a malé živočichy, kteří mu přitom uváznou v zobáku polyká.

Rozmnožování

Plameňáci si staví kuželovitá hnízda z bláta, která jsou asi půl metru vysoká. Zásnubní rituály provádějí často stovky ptáků najednou. Při sezení na vejcích se střídají oba rodiče. Mláďata krmí rodiče zvláštní tekutinou, kterou nechávají vtékat přímo do zobáku mláděte. Je to natrávená směs obsahující bílkoviny, tuky, krvinky a karotény.

Způsoby komunikace

hlasová: často se vydává různé směsice zvuků jak při letu, hnízdění nebo při hledání potravy, vydává nasální kejhání a troubivé zvuky podobné husám

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
Plameńák růžový
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb