Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Běžci > Pštrosi > Pštrosovití > Pštros > Pštros dvouprstý

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Pštros dvouprstý
latinský název Struthio camelus

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
nadřád: Běžci
řád: Pštrosi
čeleď: Pštrosovití
rod: Pštros
druh: Pštros dvouprstý

Váhy a míry

výška 200-280 cm
délka
hmotnost 100-150 kg

Biologická data

inkubace 39-45 dnů
počet vajec 2-6
pohlavní dospělost
samec 4 roky
samice 2 roky
délka života 30-40let, v zajetí až 70 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní

Stav ohrožení

běžný druh
Pštros dvouprstý

Pštros dvouprstý (Struthio camelus)

Výskyt

Jejich výskyt je v dnešní době omezen na savany, pouště a polopouště východní a jižní Afriky. Obývá otevřené krajiny s nízkým porostem trav. Severní poddruh žije v severní Keni, v Somálsku a severovýchodní Ugandě. Jižní forma jižně od řeky Tana až do Tanzanie.

Fyzický popis

Největší a nejmohutnější žijící pták. Charakterizuje ho dlouhý a tenký krk a malá hlava. Má velice silné a dlouhé nohy, které z něj dělají vynikajícího běžce. Na každé noze má 2 prsty. Dokáže vyvinout na krátkou vzdálenost rychlost až 70 km/h a několik kilometrů vydrží běžet 50 kilometrovou rychlostí. Při běhu používá pouze vnitřní prst a je schopný dělat i 5 metrové kroky.Má výrazně vyvinut pohlavní dimorfismus. Samec má peří převážně černé a samice jsou hnědošedé. Samci dosahují typické černobílé zbarvení ve věku 2 let. Konce křídel a ocasu jsou zbarveny bíle. Křídla pštros používá jako kormidla při prudkých změnách směru např. v rychlém běhu. Jeho peří má jednu zajímavost, má obě poloviny stejné.

Chování

Potrava

Pštros je všežravec a živí se především rostlinou potravou, ale také drobnými obratlovci, hmyzem a plazy.

Rozmnožování

Samci v době páření vydávají zvuky podobné lvímu řevu. Samec se stará o snůšku až 30 vajec, která snášejí různé samice. Hnízdí po celý rok a samci mívají nejčastěji 2-3 samice, někdy tvoří páry. Vejce zahřívá dominantní samice a střídá ji samec. Váha vejce je 1.2-1.5 kg a obsahem je asi 20x větší než vejce slepičí.
Samec má na rozdíl od ostatních ptáků poměrně velký penis, který je v klidu uložen v kloace. Mláďata se líhnou po 39-45 dnech a mají šedohnědé zbarvení. Hned po narození se krmí sama a jsou schopny běhat.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Pštros dvouprstý
Pštros dvouprstý
Pštros dvouprstý
Pštros dvouprstý
Pštros dvouprstý
Pštros dvouprstý
Pštros dvouprstý
Pštros dvouprstý
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb