Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Dravci > Jestřábovití > Gyps > Sup bělohlavý

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Sup bělohlavý
latinský název Gyps fulvus Hablizl, 1783

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Dravci
čeleď: Jestřábovití
rod: Gyps
druh: Sup bělohlavý

Váhy a míry

délka 95-110 cm
délka ocasu 29-32 cm
rozpětí křídel 230-280 cm
hmotnost

Biologická data

inkubace 50-60 dnů
počet vajec 1
délka života až 40 let
aktivita

Stav ohrožení

stav populace
Sup bělohlavý

Sup bělohlavý (Gyps fulvus Hablizl, 1783)

Výskyt

Malé, ostrůvkovité oblasti v severozápadní Africe. Hornaté oblasti, polopouště.

Fyzický popis

Sup bělohlavý je nenápadně zbarvený. Hlava, krk a límec kolem krku jsou bílé až šedavé. Zbytek těla je pokryt hnědavým peřím. Silný zobák šedé barvy, směrem ke špičce zesvětluje.

Chování

Tento sup létá rychle a daleko. Vznáší se ve velkých výškách a spolu s ostatními supy, které má většinou na dohled pátrají po mršinách. Jakmile se jeden ze supů začne snášet k zemi, ostatní ho ihned následují a slétají se z dalekého okolí ke zdechlině.

Potrava a lov

Sup bělohlavý vyhledává mrtvá nebo silně oslabená zvířata a jeho hlavní potravou jsou mršiny. Nejraději má vnitřnosti. Menší kusy polyká přímo v dutině břišní, vetší vytahuje ven a po rozporcování zobákem je požírá. Někdy se nacpe tak, že je neschopný vzlétnout, startuje totiž ze země s rozběhem.

Rozmnožování

Hnízdo bývá na skále nebo na útesu, zřídka na stromech. Samice snáší 1 vejce, při sezení se střídá se samcem.

Ohrožení a ochrana


Bookmark and Share

Fotogalerie

Sup bělohlavý
Sup bělohlavý
Sup bělohlavý
Sup bělohlavý
Sup bělohlavý
Sup bělohlavý
Sup bělohlavý
Sup bělohlavý
Sup bělohlavý
Sup bělohlavý
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb