Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Dravci > Jestřábovití > Necrosyrtes > Sup kapucín

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Sup kapucín
latinský název Necrosyrtes monachus Temminck, 1823

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Dravci
čeleď: Jestřábovití
rod: Necrosyrtes
druh: Sup kapucín

Váhy a míry

výška 75cm
délka ocasu
rozpětí křídel cca 170cm
hmotnost
samec
samice

Biologická data

inkubace
počet vajec
pohlavní dospělost
délka života
sociální jednotka
aktivita denní

Stav ohrožení

Least Concern ver 3.1
Sup kapucín

Sup kapucín (Necrosyrtes monachus Temminck, 1823)

Výskyt

Afrika od Sahary na jih. Kromě pralesních oblastí ve střední a západní Africe. V JAR pouze na severu.

Biotop

Sup kapucín je přizpůsobivý a najdeme ho na savanách, v trnité buši, ale i v oblastech s nadmořskou výškou až 3000m. Stále častěji se objevuje ve městech a v lidmi osídlených částech Afriky, kde se adaptoval na sběr potravy z různých skládek nebo odpadu.

Fyzický popis

Sup kapucín je nejmenším supem Afriky. Má úzký a poměrně dlouhý zobák. Název kapucín je odvozen od světle šedohnědého opeření, které pokrývá jeho hlavu od očí směrem k týlu (tvar a velikost opeření je proměnlivé). Přední část hlavy je holá a nejčastěji růžová. Při vzrušení se barva kůže může měnit k masově červené. Peří na zbytku těla je hnědé. Nohy jsou zbarveny od slabě růžovmodré po šedohnědou. Mladí ptáci jsou tmavší.

Chování

Supi kapucíni jsou společenští ptáci a často se pohybují v hejnech. Stejně jako ostatní druhy supů rádi plachtí ve výškách a z výšky vyhlíží místo, kde by se mohli přiživit. Díky svému malému a slabému zobáku, není sup kapucín schopen zobákem protrhnout větší mršině kůži a proto se buď snaží proniknout do mrtvého těla různými tělními otvory nebo musí počkat na větší druhy supů, kteří za něj tuto práci vykonají. Jsou to klidní ptáci do té doby, než se dostanou k nějaké mršině. V tu chvíli se jejich klidné chování mění na agresivní a i přes svoje malé rozměry dokáže díky své hbitosti, rychlosti a drzosti velkým supům užírat maso přímo před zobákem. Pokud je ale u mršiny větší počet velkých druhů supů, supi kapucíni vyčkávají na příležitost nebo sbírají zbytky, které velkým supům v boji o potravu někde odpadly.

Potrava

Sup kapucín je nevybíravý a spořádá vše včetně různých lidských odpadků. Dále se živí hmyzem, plazy, mršinami a nepohrdne ani výkaly jiných živočichů.

Rozmnožování

Staví si hnízda na stromech. Rodiče odchovávají většiou 1 mládě.

Způsoby komunikace

Ohrožení a ochrana

Least Concern ver 3.1


Bookmark and Share

Fotogalerie

Sup kapucín
Sup kapucín
Sup kapucín
Sup kapucín
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb