Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Dravci > Jestřábovití > Gyps > Sup krahujový

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Sup krahujový
latinský název Gyps rueppellii A.E.Brehm, 1852

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Dravci
čeleď: Jestřábovití
rod: Gyps
druh: Sup krahujový

Váhy a míry

délka 80-87cm
délka ocasu
rozpětí křídel 200-280cm
hmotnost 7-10kg
samec
samice

Biologická data

inkubace 48-50dnů
počet vajec 1
pohlavní dospělost 3-4 roky
délka života
sociální jednotka skupina
aktivita denní

Stav ohrožení

běžný druh
Sup krahujový

Sup krahujový (Gyps rueppellii A.E.Brehm, 1852)

Výskyt

Supa krahujového najdeme od západní Afriky až po východní části Somálska. Nejsilnější populace jsou ve východní Africe, zejména v Keni a Tanzánii. Zdržuje se na otevřených i křovinatých pláních, v pouštích a polopouštích, ale i ve skalnatých oblastech.

Fyzický popis

Sup krahujový někdy nazývaný jako nádherný nebo Rueppellův, patří mezi velké druhy supů. Hlava je pokryta šedobílým jemným peřím. Duhovka je hnědá. Krk je dlouhý a téměř holý, protože by měli peří neustále slepené, špinavé a plné bakterií. Silný zobák je světlé až béžové barvy. Ozobí je tmavě hnědé. Barva peří na zádech je hnědá, břicho je hnědé se světlým vlnkováním. Horní strana křídel je světle vlnkovaná. Čím je pták starší, tím víc je peří světlé. Dospělí ptáci mají na spodní straně křídel 3 světlé pruhy, které jsou při letu dobře viditelné. Mladí ptáci jsou tmaví. Nohy jsou šedé.

Chování

Supi krahujoví(nádherní) jsou společenští ptáci a zdržují se ve skupinách, které mívají většinou několik desítek jedinců. Po většinu dne jen plachtí ve velkých výškách a vynikajícím zrakem hledají potravu. Plachtit vydrží bez problémů i několik hodin v podstatě bez mávání křídel, využívají teplých vzdušných proudů a dokáží bez mávnutí křídel uletět desítky kilometrů. Většinou se zdržují na dohled od ostatních supů a tak jakmile jeden spatří mršinu a začne se snášet k zemi, uvidí ho další supi a začnou se slétat ze všech stran k mrtvole zvířete. Takhle se může setkat i 60 ptáků.

Potrava a lov

Supi jsou mrchožraví a živí se mrtvolami různých druhů zvířat. Mají velice kyselé žaludeční šťávy, keré rozloží i silnou kůži a kosti a proto se můžou živit i pro jiná zvířata nestravitelnými zbytky mrtvých zvířat. Působí jako zdravotní policie. Je schopen zabít zobákem menší bezbranné zvíře. Tito supi mají silný zobák, kterým dokáží proklovnout i silnou kůži zvířat a díky dlouhému krku se tak dostat hluboko do těla mršiny. Kůži začínají roztrhávat u tělních otvorů, zejména u očních důlků, pupku a u konečníku. Dokáže sežrat až 1,5kg masa najednou a pak má problémy vzlétnout. Nepoužívají pařáty jako ostatní dravci, protože v nich nemají dostatečnou sílu. Malí supi čekají až jim větší druhy supů mršinu načnou, protože nemají sílu v zobáku potřebnou k protrhnutí kůže. Při žraní mají většinou přednost velcí supi, ale menší druhy supů jsou rychlejší a dostatečně drzí na to, aby větším kradli žrádlo pod zobáky.

Rozmnožování

Sup krahujový(nádherný) hnízdí ve velkých koloniích, které mívají až 1000 párů. Hnízdo si staví na skálách. Hnízda jsou velká a mají v průměru kolem 2.5 metru. Na jednom vejci se střídá v sezení samec i samice. Zhruba za 48-50 dní se mládě vyklube.

Způsoby komunikace

Ohrožení a ochrana

běžný druh


Bookmark and Share

Fotogalerie

Sup krahujový
Sup krahujový
Sup krahujový
Sup krahujový
Sup krahujový
Sup krahujový
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb