Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Šelmy > Promykovití > Promyky > Surikata > Surikata

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Surikata
latinský název Suricata suricatta Schreber, 1776

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Šelmy
čeleď: Promykovití
podčeleď: Promyky
rod: Surikata
druh: Surikata

Váhy a míry

délka 25-35 cm
délka ocasu 17-25 cm
hmotnost 0.6-1 kg

Biologická data

délka březosti 11 týdnů
počet mláďat 2-5
pohlavní dospělost do 1 roku
délka života 13 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

běžný druh
Surikata

Surikata (Suricata suricatta Schreber, 1776)

Výskyt

Celá západní část jižní Afriky. Surikatu najdeme na savanách a ve stepích nejlépe s písčitým povrchem.

Fyzický popis

Surikata je malá a čiperná šelma. Srst má barvu od pískově zlaté až po stříbřitě hnědou, s málo zřetelnými skvrnami na zádech. Uši a kruhy kolem očí má černé. Na tváři a čenichu má bělavá místa. Ocas dosahuje 3/4 délky těla.

Chování

Surikaty jsou společenská zvířata a žijí ve skupinách čítajících 10-30 členů. Žijí ve starých termitištích a nebo norách po jiných zvířatech, kterí si neustále upravují. Nory mají více východů. Den tráví hledáním potravy, hraním a samozřejmě i odpočinkem, při kterém zaujímají nejroztodivnější polohy. Rády se vyhřívají na slunci. Mají ve svém středu vždy nejméně jedno zvíře, které hlídá skupinu před predátory a to i před dravými ptáky, kteří s oblibou surikaty loví. Strážce hlídá nejčastěji na nějakém vyvýšeném místě a nebo na keři. Když vycítí nebezpečí, varuje ostatní poplašným signálem, po kterém se všichni běží ukrýt do bezpečí nor. Při hlídkování surikaty sedí na bobku a nebo panáčkují. Když je ohrožuje nějaká menší šelma, spojí svoje síly a drzouna zaženou. Když se potkají s jedinci z jiné kolonie, někdy dojde ke rvačce, která může skončit i smrtí některého z účastníků.

Potrava a lov

Surikaty loví malé savce, plazy, malé ptáky a pochutnají si i na hmyzu, hlavně na sarančích. Někdy vyhledávají i rostlinnou potravu.

Rozmnožování

Páření je velice bouřlivé jako surikaty vůbec. Zvířata se u něho někdy i lehce pošťuchují. Samotné páření pak trvá krátce. Zhruba po 11 týdnech se rodí mláďata, které hlídá celá skupina. Ve věku 2-3 měsíců jsou samostatná a kolem 1 roku dospívají.

Způsoby komunikace

hlasová: surikaty mají vyvinutou hlasovou komunikaci a "povídají si", vydávají směs různých zvuků
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Surikata
Surikata
Surikata
Surikata
Surikata
Surikata
Surikata
Surikata
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb