Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Bahnivci > Voduška > Voduška abok

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Voduška abok
latinský název Kobus megaceros Fitzinger, 1855

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Bahnivci
rod: Voduška
poddruh: Voduška abok

Váhy a míry

výška v kohoutku 85-110 cm
délka 130-180 cm
délka ocasu 40-50 cm
délka rohů pouze samci - až 89 cm
hmotnost 70-120 kg

Biologická data

délka březosti 230-240 dnů
počet mláďat 1
pohlavní dospělost 2 roky
délka života v přírodě 10-12 let, v zajetí až 19 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní

Stav ohrožení

nižší riziko ohrožení (LR/nt)
stav populace 30000-40000 tisíc zvířat
Voduška abok

Voduška abok (Kobus megaceros Fitzinger, 1855)

Výskyt

Východní afrika. Žije v bažinách, mokřadech a všude tam, kde je v blízkosti voda.

Fyzický popis

Mají výrazně vyvinutý pohlavní dimorfismus. Mají kratší a hrubší srst. Krátký čenich a dlouhý ocas. Mají dlouhá kopyta která jim slouží k lepšímu pohybu v bažinách. Dospělí samci mají lyrovité rohy a vypadají jako úpně jiný druh zvířete. Jsou tmavě hnědí s bílými skvrnami mezi rohy, která končí na temeni hlavy, kolem ocasu, očí a koutků a velkou bílou skvrnou na kohoutku. Uši jsou bílé. Mají silný krk na spodní straně s delší srstí. Mladí samci jsou světle hnědí a bez bílých skvrn. Samice jsou rezavé až hnědočervené, na bocích a spodní straně stehen světlejší.

Chování

Jsou to společenská zvířata a tvoří stáda o 50-500 kusech. Sociální strukturu stád můžeme rozdělit do 3 skupin: stáda tvořená samicemi s mláďaty, pak jsou to mladí samci, kteří tvoří mládenecká stáda a poslední jsou teritoriální samci.

Potrava

Spásá různé trávy a také vodní rostliny.

Rozmnožování

Páří se jen dominantní samec, který má kolem sebe harém samic. Samice rodí po 230-240 denní březosti jedno mládě, které váží 4.5-5.5 kg a je ve stáří 4 měsíců odstaveno.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Voduška abok je zapsána na červeném seznamu IUCN v kategorii: nižší riziko ohrožení - LOWER RISK (LR), stupeň (nt)


Bookmark and Share

Fotogalerie

Voduška abok
Voduška abok
Voduška abok
Voduška abok
Voduška abok
Voduška abok
Voduška abok
Voduška abok
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb