Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Brodiví > Volavkovití > Volavka bílá

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Volavka bílá
latinský název Egretta (Casmerodius) alba Linnaeus, 1758

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Brodiví
čeleď: Volavkovití
druh: Volavka bílá

Váhy a míry

výška 85-100cm
délka ocasu
rozpětí křídel až 160cm
hmotnost 900-1100gramů
samec
samice

Biologická data

inkubace 23-24dnů
počet vajec 3-4
pohlavní dospělost
délka života 15 roků, v zajetí přes 20let
sociální jednotka skupina i jednotlivec
aktivita denní

Stav ohrožení

Volavka bílá

Volavka bílá (Egretta (Casmerodius) alba Linnaeus, 1758)

Výskyt

Afrika od Sahary na jih.

Biotop

Volavka bílá stejně jako ostatní volavky se ráda zdržuje poblíž vody. Najdeme ji u jezer, řek, rybníků, v bažinách u sladké ale i slané vody.

Fyzický popis

Volavka bílá je nejvíc rozšířený druh volavky na světě a je to největší druh bílé volavky v Africe. Peří na celém těle je bílé a v období páření, v tzv. svatebním šatu, je ozdobné peří na hřbetě prodloužené až na konec ocasu. Dlouhý a špičatý zobák je žlutý, v době páření černý. Černá barva na špičce zobáku přechází v podélný pruh, končící pod okem volavky. Má štíhlý a dlouhý krk. Dlouhé a štíhlé nohy jsou tmavěšedé až černé barvy. Samci jsou větší než samice.

Chování

Volavka bílá je poměrně bojovný a agresivní pták. Ptáci mezi sebou bojují o potravu, o výhodná místa na krmení, na hnízdění i k hřadování. I ptáčáta na hnízdě většinou utlačují menší a slabší sourozence. Někdy je i zabijí. Je to dobrý letec. Dokáže uletět velké vzdálenosti. Přes den se pohybuje v menších skupinkách nebo i jednotlivě. K večernímu hřadování se slétají a vytvářejí velká hejna.

Potrava a lov

Volavky bílé loví obojživelníky, plazy, hmyz, ryby, malé savce a ptáky. Často okrádají menší volavky o potravu a ukradená kořist, tvoří vysoké procento v jejich jídelníčku. Je to velký oportunista. Prochází se v mělké vodě a hledá vyplašené živočichy, kteří prchají před jejími kroky. Někdy jen tiše vyčkává na jednom místě a pak uloví kořist prudkým úderem zobáku.

Rozmnožování

Volavka bílá vytváří monogamní páry na jedno hnízdní období. Rozmnožují se obvykle po dvou letech a vyvádějí mláďata jednou ročně. Samci mají svoje teritoria, která si obhajují. Páření probíhá ve samčím teritoriu po svatebních tancích. Hnízdo bývá nejčastěji postaveno na stromech. Tato volavka hnízdí v koloniích i s jinými druhy vodních ptáků. Samice snáší 3-4 modrozelená vajíčka, na kterých se při sezení střídají oba rodiče. Mladé ptáky krmí oba rodiče vyvrhnutím potravy do krku mláděte. Později přinášejí potravu v zobácích a ptáčata ji polykají v celku. Silnější ptáčata můžou slabší i zabít.

Způsoby komunikace

Volavka bílá má velmi propracované svatební tance a celý svatební obřad, skládající se ze spousty různých zvuků pohybů a postojů těla.

Ohrožení a ochrana


Bookmark and Share

Fotogalerie

Volavka bílá
Volavka bílá
Volavka bílá
Volavka bílá
Volavka bílá
Volavka bílá
Volavka bílá
Volavka bílá
Volavka bílá
Volavka bílá
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb