Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Brodiví > Volavkovití > Volavka Ardea > Volavka červená

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Volavka červená
latinský název Ardea purpurea Linnaeus, 1766

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Brodiví
čeleď: Volavkovití
rod: Volavka Ardea
druh: Volavka červená

Váhy a míry

výška 75-90cm
rozpětí křídel 120-140 cm
hmotnost 1-1.5 kg

Biologická data

inkubace 24-29 dnů
počet vajec 3-7
pohlavní dospělost
délka života
sociální jednotka
aktivita denní

Stav ohrožení

běžný druh
Volavka červená

Volavka červená (Ardea purpurea Linnaeus, 1766)

Výskyt

Západní, východní a jižní Afrika. Vyskytuje se u sladkých i slaných vod. Nejčastěji v bažinatých a rákosových porostech.

Fyzický popis

Volavka červená má štíhlý a dlouhý zobák, který je nahoře černý a po stranách žlutý. Zbarvení těla je šedé až červenohnědé. Na hlavě má černou čepičku, temeno je také černé, tváře jsou rezavě bílé. Žlutá duhovka. Dlouhý a štíhlý krk. Prodloužená pera dole na krku, který je červenavě rezavý, vzadu a po stranách s černými pruhy. Dlouhé a štíhlé nohy žlutavé barvy s dlouhými prsty i drápy. Při letu má esovitě zahnutý krk a natažené nohy.

Chování

Volavka červená se ráda pohybuje v rákosovém porostu. Málokdy se brodí ve vodě, svými mimořádně dlouhými prsty dokáže obejmout stébla rákosu a dobře se tak v něm díky nim pohybuje.

Potrava a lov

Tato volavka loví malé plazy a ryby a nenechá si ujít stejně jako jiné druhy volavek, jakoukoli příležitost zmocnit se i malých savců. Loví více u břehu a v rákosí.

Rozmnožování

Hnízdí rády v koloniích. Hnízdo si staví nejčastěji v hustém rákosí a někdy i na stromech oba rodiče. Samice snáší 3-7 vajíček, z kterých se po 24-29 dnech líhnou ptáčata. Rodiče vyvrhují mladým ptákům potravu do zobáku a starají se o ně asi 7-8 týdnů.

Způsoby komunikace

hlasová: volavky vydávají krákoravý a lidským uším nepříjemný křik
tělesná: na hnízdě se ptáci zdraví natahováním krku a čechráním peří

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Volavka červená
Volavka červená
Volavka červená
Volavka červená
Volavka červená
Volavka červená
Volavka červená
Volavka červená
Volavka červená
Volavka červená
Volavka červená
Volavka červená
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb