Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Brodiví > Volavkovití > Volavka Ardea > Volavka obrovská

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Volavka obrovská
latinský název Ardea goliath Cretzschmar, 1829

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Brodiví
čeleď: Volavkovití
rod: Volavka Ardea
druh: Volavka obrovská

Váhy a míry

výška 140-150cm
délka ocasu
rozpětí křídel 190-215cm
hmotnost 3-4kg
samec
samice

Biologická data

inkubace
počet vajec
pohlavní dospělost 2roky
délka života
sociální jednotka
aktivita denní

Stav ohrožení

Volavka obrovská (Ardea goliath Cretzschmar, 1829)

Výskyt

Afrika od Sahary na jih.

Biotop

Volavka obrovská vyhledává vodu a proto ji najdeme nejčastěji na březích řek, jezer, rybníků, močálů i mangrovových porostů.

Fyzický popis

Volavka obrovská je největší druh volavky na světě. Má dlouhý štíhlý krk. Oči jsou žluté. Zobák je dlouhý a zašpičatělý, jako hrot kopí. Horní část je černá a spodní přechází z černé po okrovou. Hlava a zadní část krku jsou rezavěhnědé. Přední část krku je černobíle kropenatá s bílým límcem u kořene. Hrdlo je bílé. Záda, ocas a horní část křídel jsou šedomodré. Břicho a spodní strana křídel jsou rezavěhnědé. s šedě zbarvenými pery na krajích křídel. Nohy jsou dlouhé, štíhlé a černě zbarvené.

Chování

Tento druh volavky se řadí mezi pomalejší, těžkopádné letce. Při letu nemá nohy vodorovně natažené směrem dozadu, jako ostatní volavky. Je to poměrně klidný ptíák. Je schopna trávit i několik hodin postáváním na jednom místě.

Potrava a lov

Volavka obrovská obvykle loví sma a nebo v páru v mělkých vodách, díky své výšce ale také loví v hlubší vodě. Stojí trpělivě na jednom místě a nebo pomalu prochází vodou a loví vyplašené živočichy. Je schopna ulovit i větší ryby a kraby. Zabíjí i žáby, plazy a menší savce a polyká i různý hmyz.

Rozmnožování

Staví si velká hnízda na stromech, v keřích a někdy i na zemi.

Způsoby komunikace

Při vyrušení hlasitě křičí.

Ohrožení a ochrana


Bookmark and Share

NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb