Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Brodiví > Volavkovití > Volavka Butorides > Volavka proměnlivá

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Volavka proměnlivá
latinský název Butorides striatus Linnaeus, 1758

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Brodiví
čeleď: Volavkovití
rod: Volavka Butorides
druh: Volavka proměnlivá

Váhy a míry

výška 40-48cm
rozpětí křídel 60-70cm
hmotnost 200-250gramů
samec
samice

Biologická data

inkubace 20-25 dnů
počet vajec 2-5 vajec
pohlavní dospělost
délka života
sociální jednotka jednotlivec
aktivita noční

Stav ohrožení

Volavka proměnlivá (Butorides striatus Linnaeus, 1758)

Výskyt

Afrika od Sahary na jih.

Biotop

Volavka proměnlivá se ráda zdržuje v blízkosti čerstvé vody. Vyhledává řeky, jezera, rybníky a můžeme ji vidět i na rýžových polích a v mangrovech a v oblastech s hustou vegetací.

Fyzický popis

Volavka proměnlivá patří mezi malé druhy volavek. Zbarvení může být velmi variabilní v závislosti na zeměpisném rozšíření. Hlava a horní část těla jsou zbarveny strakatým vzorem s rezavěhnědým peřím. Horní část hlavy bývá tmavší a peří na hlavě je protažené do chocholky. Spodní část těla je také strakatá, ovšem hnědobíle. Zobák je kratší než u velkých volavek, ale je stejně špičatý. Horní část je hnědá, která přechází v okrovou na spodní části zobáku. Oko je žluté. Má krátký a silný krk. Nohy jsou krátké a žlutohnědé.

Chování

Tato volavka je velice zajímavým zástupcem čeledi volavkovitých. Létá obvykle nízko nad zemí a pohybuje se většinou samotářsky. Pouze v místech kde je dostatek potravy, můžeme spatřit více jedinců pohromadě. Při vzrušení postaví chocholku a ozývá se chraptivým hlubokým voláním.

Potrava a lov

Volavka proměnlivá je ativní převážně při svítání a za setmění, ale loví i přes den. Loví malé ryby, obojživelníky, plazy, malé savce a hmyz, který umí chytat i v letu. Má zajímavý způsob lovu, kdy používá list, pírko nebo hmyz jako návnadu a pouští je ze zobáku na hladinu a láká tak ryby na pohyb na hladině. Většinou ale postává v mělké vodě a přepadává kořist prudkým útokem zobáku. Někdy také loví z větve a nebo ze sucheho kmene a je shopna se za kořistí i potopit skokem pod hladinu. Při lovu dává přednost hustě zarostlým místům v mělké vodě, která poskytují dobrý úkryt.

Rozmnožování

Hnízdo si staví v blízkosti vody na stromech a keřích, ale v místech, kde má ke hnízdění klid, si postaví hnízdo i na zemi nebo na vodě. Hnízdo má v průměru asi 30-50cm a je vysoké cca 4-7cm. Samička i samec sedí na 2-5 zelenomodrých vejcích. Po 20-25 dnech se líhnou ptáčata, která krmí oba rodiče vyvrhováním potravy přímo do krku. Pokud jsou ptáčáta v ohrožení a jsou už schopna pohybu, rozprchnou se po okolních větvích a křovinách, kde se schovávají před dravci.

Způsoby komunikace

Volavka proměnlivá je tichý pták. Při vzrušení se ozývá hlubokým, chraptivým hlasem.

Poddruhy:

Tato volavka vytváří po celém světě asi 20 poddruhů.

Ohrožení a ochrana


Bookmark and Share

NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb