Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Brodiví > Volavkovití > Ardeinae > Volavka rusohlavá

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Volavka rusohlavá
latinský název Bubulcus ibis Linnaeus, 1758

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Brodiví
čeleď: Volavkovití
podčeleď: Ardeinae
druh: Volavka rusohlavá

Váhy a míry

výška 45-55cm
délka ocasu
rozpětí křídel 85-100cm
hmotnost 280-380gramů
samec
samice

Biologická data

inkubace 22-24dní
počet vajec většinou 3-4, max.9
pohlavní dospělost 2roky
délka života
sociální jednotka skupina
aktivita denní

Stav ohrožení

běžný druh
Volavka rusohlavá

Volavka rusohlavá (Bubulcus ibis Linnaeus, 1758)

Výskyt

Celá Afrika, kromě pouští.

Biotop

Volavka rusohlavá žije v travnatých krajinách, najdeme ji ale i u břehů řek, rybníků, močálů a v neposlední řadě i ve městech.

Fyzický popis

Volavka rusohlavá patří mezi menší druhy volavek. Má zavalité tělo, krátký a silný krk. Její silueta působí shrbeným dojmem dokonce i když narovná krk. Zobák je špičatý a žlutý. Nohy jsou krátké, žlutavé až červené. Peří na těle je bílé. Pouze ve svatebním šatu je peří na zádech, prsou a hlavě žlutohnědé až rezavé. Zobák v tomto období mění barvu na červenavou.

Chování

Volavky rusohlavé jsou společenští ptáci a zdržují se ve skupinách, které mívají i několik desítek kusů. Přes den ptáci vyhledávají potravu na různých místech. Někdy sledují stáda zvířat a nebo dobytka a jindy zase třeba farmáře při orání a vybírají čerstvě vyoraný hmyz. K večeru se shromažďují na nocležištích, kde ve velkých koloniích nocují s jinými druhy převážně vodních ptáků.

Potrava

Volavka rusohlavá se živí převážně různým hmyzem a často se pohybuje v blízkosti velkých zvířat, která plaší svým pohybem hmyz a brouky, které tato volavka ihned požírá. V době přemnožení sarančat tvoří právě sarančata podstatnou část její potravy. Někdy sedá zvířatům na záda a z výšky hledá vyplašený hmyz. Nepohrdne ale ani malými savci, ptáky a jejich mláďaty. Příležitostně požírá i malé obojživelníky a plazy.

Rozmnožování

Volavky rusohlavé hnízdí často ve velkých koloniích s jinými druhy ptáků, které dosahují počtu 10000 párů i více. Žijí v monogamních párech, které vytvářejí na jednu hnízdní sezonu. Na začátku hnízdního období může mít 1 samec i 2 samice, ale vybírá si nakonec jednu s kterou staví hnízdo, někdy používají stará hnízda a někdy okrádají sousední ptáky z okolí o materiál na stavbu. Hnízda staví na zemi, v keřích i na malých stromech. Samci mají svá teritoria, která si hlídají. Páření a svatební ceremoniál jsou poměrně složité. Byly zdokumentovány i pokusy o "znásilnění". Na vejcích sedí střídavě oba rodiče. Vajíčka jsou v prvním týdnu náchylná k přehřátí a proto je rodiče zastiňují svými křídly. Po 22-24 dnech se líhnou mladé volavky. Volavky rusohlavé jsou schopny přijmout za vlastní například i ztracená mláďata svého druhu, která nejsou starší více než 14 dnů. Mláďata žebrají o potravu agresivním způsobem a rodiče je krmí tak, že jim vyvrhují potravu do krku. Mladé volavky někdy opouští hnízdo a šplhají po okolních větvích a rostlinách, kde je rodiče krmí. Hnízdo opouští asi ve věku 45-60 dnů.

Způsoby komunikace

Ohrožení a ochrana

běžný druh


Bookmark and Share

Fotogalerie

Volavka rusohlavá
Volavka rusohlavá
Volavka rusohlavá
Volavka rusohlavá
Volavka rusohlavá
Volavka rusohlavá
Volavka rusohlavá
Volavka rusohlavá
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb