Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Lichokopytníci > Koňovití > Equus > Zebra stepní > Zebra Böhmova

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Zebra Böhmova
latinský název Equus quagga boehmi Matschie, 1892

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Lichokopytníci
čeleď: Koňovití
rod: Equus
druh: Zebra stepní
poddruh: Zebra Böhmova

Váhy a míry

výška v kohoutku 120-130 cm
délka 220-280cm
délka ocasu 43-55cm
hmotnost 280-300 kg

Biologická data

délka březosti 360-370 dnů
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
délka života
sociální jednotka skupina
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

není ohrožena
stav populace
Zebra Böhmova

Zebra Böhmova (Equus quagga boehmi Matschie, 1892)

Výskyt

Najdeme ji na savanách i v křovinatých oblastech východní Afriky směrem na jih až po severní jižní části Zambie.

Fyzický popis

Zebra Böhmova má široké černé pruhy na bílém podkladu, které končí až na břiše. Pruhování je výrazné a dosahuje až ke kopytům. Zebry z některých populací můžou mít různě silné mezipruhy.

Chování

Žijí ve stádech s 6-20 jedinci. Vedoucím zvířetem je samec, ale veškeré denní činnosti má na starosti vůdčí klisna, která si udržuje odstup od podřízených klisen. Klisna vede skupinu při přesunech a za ní následují ostatní klisny podle svého postavení a jako poslední jde obvykle hřebec. Tyto rodinné skupiny jsou stálými svazky na rozdíl od zeber Grévyho. Klisny zůstávají v rodných skupinách po celý život. Hřebec brání svoji rodnou skupinu před jinými hřebci a také predátory, kopáním a kousáním. Je prokázáno, že zebry pomáhají svým druhům v nesnázích. Při pastvě na sebe zvířata neustále volají a ujišťují se, že jsou pořád v dosahu. Nejméně jedno zvíře je vždy ve střehu. Zebry se často pasou společně s pakoni a je to ku prospěchu obou druhů. Mladí samci tvoří mládenecká stáda. Rodinné skupinky se mohou spojit do obrovských stád.

Potrava

Zebra Boehmova spásá různé druhy trav i velmi tvrdých, které jiná zvířata nespásají. Samozřejmě ale preferují čerstvou trávu po deštích. Potřebují pravidelně vodu.

Rozmnožování

Hřebci si hlídají své klisny a nedovolují jiným samcům páření s vlastními klisnami. Většinou se rodí 1 hříbě, které se už za 5-15 minut po porodu postaví na vlastní nohy. Hříbě po narození váží kolem 30 kg a je odstaveno kolem 1 roku.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Není ohrožena.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
Zebra Böhmova
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb