Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Lichokopytníci > Koňovití > Equus > Zebra Grévyho > Zebra Grévyho

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Zebra Grévyho
latinský název Equus grevyi Oustalet, 1882

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Lichokopytníci
čeleď: Koňovití
rod: Equus
druh: Zebra Grévyho
druh: Zebra Grévyho

Váhy a míry

výška v kohoutku 140-160 cm
délka 240-300 cm
délka ocasu 40-60 cm
hmotnost 350-450 kg

Biologická data

délka březosti 390dnů
počet mláďat většinou 1
pohlavní dospělost kolem 4 let
délka života 25-35 let
sociální jednotka jednotlivci i skupinky
aktivita denní
velikost teritoria až 10 km²

Stav ohrožení

ohrožená (EN/A1a+2c )
stav populace
Zebra Grévyho

Zebra Grévyho (Equus grevyi Oustalet, 1882)

Výskyt

Křovinaté oblasti Etiopie, Keňa a Somálsko. Najdeme ji na polopouštích, savanách i v křovinatých oblastech.

Fyzický popis

Zebra Grévyho je největším druhem zebry. Nápadné je její husté černohnědé až černé pruhování, které je zřetelné až po kopyta. Břicho má bílé. Má velké zaoblené uši, které připomínají oslí uši. Také hlas těchto zeber je podobný víc oslímu hýkání než řehtání ostatních druhů zeber. Mláďatům zebry Grévyho roste hříva přes celý hřbet až po kořen ocasu.

Chování

Zebry Grévyho žijí v malých stádech nebo jako jednotlivci. Teritorium zeber Grévyho je největším známým teritoriem mezi býložravci. Tyto zebry snáší hůř chlad a jsou méně závislé na vodě než jiné ostatní druhy zeber.

Potrava

Spásá různé druhy trav.

Rozmnožování

Hřebci mají svá teritoria a samice se můžou volně pohybovat. Cizí samci se mohou také dostat do teritoria jiného samce, ale není jim dovoleno se pářit. Mladé zebry se po narození během 5-15 minut postaví na svoje nohy. Matky jsou po porodu agresivní na jiné jedince zeber, protože je velmi důležité si pro malou zebřičku vtisknout do paměti vzor matčina pruhování, podle kterého ji potom pozná mezi ostatními zebrami. Tato agrese brání mláděti vtisknout si jako matku vzor jiné zebry. Hříbě odstavuje v 6-8 měsících.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Tato zebra je na červeném seznamu IUCN v kategorii: ohrožený - ENDANGERED, stupeň (EN/A1a+2c )


Bookmark and Share

Fotogalerie

Zebra Grévyho
Zebra Grévyho
Zebra Grévyho
Zebra Grévyho
Zebra Grévyho
Zebra Grévyho
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb