Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Brodiví > Čápovití > Zejozob africký

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Zejozob africký
latinský název Anastomus lamelligerus Temminck, 1823

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Brodiví
čeleď: Čápovití
druh: Zejozob africký

Váhy a míry

výška 80-95 cm
rozpětí křídel až 150 cm
hmotnost 1-3 kg

Biologická data

inkubace 25-30 dnů
počet vajec 2-4
pohlavní dospělost
délka života
aktivita denní

Stav ohrožení

běžný druh
Zejozob africký

Zejozob africký (Anastomus lamelligerus Temminck, 1823)

Výskyt

Východní a jihozápadní Afrika. Žije především v blízkosti řek, bažin a močálů.

Fyzický popis

Zejozob je pták s velkým zobákem, který i když je zavřený, má uprostřed mezeru. Na hranách zobáku jsou rohovité destičky, které mu pomáhají lépe držet potravu. Zbarvení peří je černé. Samec i samice jsou jsou stejně zbarveni. Mláďata jsou zbarvená stejně, ale zobák se zakřiví až v několika letech.

Chování

V období sucha a při tahu vyhledává vodu. Sdružuje se do menších hejn v blízkosti jezer a rybníků.

Potrava a lov

Zejozob se specializuje na měkkýše, plže a zakřiveným zobákem dokáže rozlousknout jejich lastury nebo ulity. Také požírá žáby i ryby.

Rozmnožování

Hnízdí v koloniích. Hnízdo si staví v rákosí nebo na stromech. Samice snáší 2-4 vejce, z kterých se po 25-30 dnech líhnou mláďata. Rodiče jim potravu vyvrhují.

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Zejozob africký
Zejozob africký
Zejozob africký
Zejozob africký
Zejozob africký
Zejozob africký
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb