Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Plazi > Šupinatí > Hadi > Zmijovití > Zmije > Zmije > Zmije gabunská

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Zmije gabunská
latinský název Bitis gabonica Duméril, Bibron & Duméril 1854

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Plazi
řád: Šupinatí
podřád: Hadi
čeleď: Zmijovití
podčeleď: Zmije
rod: Zmije
druh: Zmije gabunská

Váhy a míry

délka 100-200 cm
hmotnost až 20 kg

Biologická data:

inkubace
počet vajec 15-60
zuby stavitelné - Solenoglypha
jed hemorrhagický
Zmije gabunská

Zmije gabunská (Bitis gabonica Duméril, Bibron & Duméril 1854)

Výskyt

Od rovníkové Guinee a Nigérie, přes Angolu a Středoafrickou republiku do jižního Sudánu, Zimbabwe a Mozambiku. Žije v tropických pralesech, horských a suchých opadavých lesích. Nemá ráda otevřené krajiny.

Fyzický popis

Je to největší zmije. Její tělo je velmi tlusté a zavalité. Má velkou tojúhelníkovitou hlavu. Různé vzory na jejím těle připomínají přesýpací hodiny a mají barvu od béžové až světle hnědé po tmavě hnědou. Toto zbarvení se zdá velice nápadné mimo její přirozené prostředí. Když je to tiž ve svém prostředí zahrabaná v listí, je velice těžké ji spatřit, její zbarvení je dokonalá kamufláž. Pohybuje se nejčastěji jako píďalka. Její jedové zuby jsou stavitelné a jsou typu Solenoglypha. Dosahují délky až 5.5 cm a jsou nejdelší ze všech hadů na světě.
Tyto zuby jsou duté, bez rýh a připomínají injekční stříkačku. Mají dva otvory, z nichž horní dosedá na jedové žlázy a dolní vypouští jed do těla oběti. U všech hadů se zuby ulamují a dorůstají nové. V klidu leží položené na patře a v při kousnutí se vztyčí a zakusují se do těla oběti. Jed zmijovitých hadů je převážně hemorrhagický - ničí tkáňové buňky, způsobuje srážení krve a ničí buňky vnitřních vrstev krevních cév.

Chování

Je to vcelku klidný had, s obrovským množstvím jedu.

Potrava a lov

Je to líný a pomalý had. Loví savce, ptáky a plazy. Na kořist čeká v úkrytu a po jejím přiblížení následuje bleskurychlý útok. Zmije gabunská svoji oběť po uštknutí nepouští. Polyká kořist od hlavy.

Rozmnožování

Během období rozmnožování mezi sebou samci bojují.

Ohrožení a ochrana


Bookmark and Share

Fotogalerie

Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
Zmije gabunská
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb