Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Plazi > Šupinatí > Hadi > Zmijovití > Zmije > Zmije > Zmije útočná

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Zmije útočná
latinský název Bitis arietans Merrem, 1820

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Plazi
řád: Šupinatí
podřád: Hadi
čeleď: Zmijovití
podčeleď: Zmije
rod: Zmije
druh: Zmije útočná

Váhy a míry

délka 80-120 cm, výjimečně přes 150cm
hmotnost

Biologická data

inkubace
počet vajec 20-40, někdy i 157
zuby stavitelné - Solenoglypha
jed hemorrhagický
aktivita převážně noční

Stav ohrožení

není ohrožena
Zmije útočná

Zmije útočná (Bitis arietans Merrem, 1820)

Výskyt

Nejrozšířenější jedovatý had Afriky. najdeme ji v jižním Maroku, Súdánu a stepních oblastech téměř celé Afriky. Obývá všechna prostředí kromě horských lesů a pouští.

Fyzický popis

Zmije útočná je tlustý a silně stavěný had s trojúhelníkovou hlavou. Zbarvení je žlutohnědé až světle hnědé s černými skvrnami a samec bývá jasněji vybarven. Spodek těla je žlutavý nebo okrový. Pohlavní dimorfismus je u této zmije výrazný. Samci jsou delší, subtilnější a mají delší a užší hlavu. Mají až 2x delší ocas než samice.

Chování

Při ohrožení je to agresivní a útočný had. Nafoukne tělo do dvojnásobného objemu, zvedne do vzduchu hlavu a přední část těla, kterou vytvoří tvar písmena S a silně syčí. Jinak je poměrně líná, přes den leží někde v křoví a nebo trávě a teprve po setmění vyvíjí nějakou aktivitu.

Potrava a lov

Loví ptáky, plazy a drobné savce. Na kořist číhá a pak prudce zaútočí. Do rány vstřikuje velké množství jedu.

Rozmnožování

Zmije útočná je vejcoživorodá.

Ohrožení a ochrana

Není ohrožena.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Zmije útočná
Zmije útočná
Zmije útočná
Zmije útočná
Zmije útočná
Zmije útočná
Zmije útočná
Zmije útočná
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb