Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Lesoni > Taurotragus > Antilopa losí

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Antilopa losí
latinský název Taurotragus oryx Pallas, 1766

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Lesoni
rod: Taurotragus
druh: Antilopa losí

Váhy a míry

výška v kohoutku 120-180 cm
délka 210-350 cm
délka ocasu 50-90 cm
samec až 120 cm
samice až 65 cm
hmotnost
samec 400-1000 kg
samice 300-600 kg

Biologická data

délka březosti 8-9 měsíců
počet mláďat 1
pohlavní dospělost 2-3 roky
délka života až 25 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní

Stav ohrožení

nižší riziko ohrožení (LR/cd)
Antilopa losí

Antilopa losí (Taurotragus oryx Pallas, 1766)

Výskyt

Jižní a východní Afrika. Stromové a křovinaté savany, lesy i horské oblasti až do výšky přes 4000m.

Fyzický popis

Antilopa losí je velké a mohutné zvíře. Má vystouplý hrbol na kohoutku a samci jsou větší než samice. Dlouhé a šroubovité rohy mají obě pohlaví, samci je mají delší a mohutnější. Na krku mají velký kožní lalok. Srst je krátká a zbarvení těla je od pískové až po rezavěhnědou nebo i modravě šedou. Na hlavě má hnědočernou čupřinu. Obě pohlaví mají 2-15 příčných pruhů od kohoutku až po konec těla. Krátká hříva na kohoutku a krku je tmavě hnědá a tmavý pruh pokračuje až po kořen ocasu a je i na spodní straně těla. Nad kopýtky jsou černobílé skvrny, které jsou i na zadní straně předních nohou. Ocas je zakončen černohnědým střapcem. Jejich organismus umožňuje zvýšení tělesné teploty až o 7 ºC a zabraňuje tak ztrátě vody pocením.

Chování

Antilopa losí vytváří stáda o 25 i více kusech. V období sucha mohou mít stáda i přes 1000 kusů. Migrují na větším území a hledají místa s lepší potravou. Při této činnosti stádo vede stará samice. Staří samci jsou většinou samotáři. Jsou velmi pohyblivé a i při své velikosti dokáže tato antilopa přeskočit i 2m překážku. Jako většina antilop běží mimochodným krokem a jsou velmi plaché. Byly ochočeny a chovají se na farmách jako domácí skot pro maso, mléko i kůži.

Potrava

Spásá různou vegetaci v křovinatých i travnatých oblastech. Trávu a listy trhají pysky a různé plody a cibulky vyhrabávají kopyty.

Rozmnožování

Období rozmnožování se liší podle oblasti výskytu a začíná většinou od prosince do ledna. Říjné samice se většinou spojují do malých stád a snaží se přilákat pozornost samců. Jen dominantní býk má právo na páření a samci mezi sebou v tomto období bojují. Samice rodí po 8-9 měsíční březosti 1 mládě, které po několik dní po porodu ukrývá v husté vegetaci. Odstaveno bývá ve věku 4-6 měsíců. Mláďata se sdružují se svými vrstevníky.

Ohrožení a ochrana

Je zapsána na červeném seznamu IUCN v kategorii: nižší riziko ohrožení - LOWER RISK (LR), stupeň(cd). Dříve tvořily početná stáda. Následkem trofejního lovu a úbytkem přirozeného prostředí a také nemocemi, které roznáší skot, se jejich stavy citelně snížily.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Antilopa losí
Antilopa losí
Antilopa losí
Antilopa losí
Antilopa losí
Antilopa losí
Antilopa losí
Antilopa losí
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb