Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Pravé antilopy > Gazela > Gazela Thomsonova

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Gazela Thomsonova
latinský název Gazella thomsonii Grunther, 1884

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Pravé antilopy
rod: Gazela
druh: Gazela Thomsonova

Váhy a míry

výška v kohoutku 60-65cm
délka 90-110 cm
délka ocasu 20 cm
délka rohů 35 cm
hmotnost 15-30 kg

Biologická data

délka březosti 5-6 měsíců
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
délka života 10-15 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

nižší riziko (LR/cd)
stav populace
Gazela Thomsonova

Gazela Thomsonova (Gazella thomsonii Grunther, 1884)

Výskyt

Je rozšířena ve východní Africe, ve střední, jižní a jihozápadní Keni a Tanzánii. Žije na travnatých pláních

Fyzický popis

Je to menší druh gazely. Její tělo je štíhlé a je hbitá a rychlá.Samci mají větší a silnější rohy lyrovitého tvaru, samice mají malé růžky. Srst je krátká a tmavší než u gazely Grantovy, s kterou jsou si na větší vzdálenost podobné. Má zlatohnědé až červenohědé zbarvení, na bocích mají obě pohlaví tmavě hnědé až černé pruhy. Břicho a vnitřní strana nohou, jsou bílé. Bílá barva nepřechází přes kořen ocasu. Na horní straně čenichu má podélný černý pruh a kolem očí bílé kroužky navazující na bílé pásy po stranách čenichu.

Chování

Gazely Thomsonovy žijí ve stádech, která můžou mít 200 členů, ale v případě migrace i několik tisíc jednotlivců. Samci jsou silně teritoriální. Tato gazela je často lovena predátory.

Potrava

Gazela Thomsonova spásá z 90% převážně nízkou trávu. Preferuje svěží a zelenou trávu a na rozdíl od gazely Grantovy, je i více závislá na pravidelném pití.

Rozmnožování

Samci si mezi sebou vybojují teritoria a ty pak hájí a hlídají před ostatními samci. Samec bez teritoria většinou nemá nárok na samice, které si vybírají samce s územím a s nimi se pak i páří. Boje bývají tvrdé, samci zpočátku sílu pouze demonstrují, ale nemají vůbec daleko ke skutečnému boji, kdy do sebe soupeři bijí hlavami. Denně bojují, aby si udrželi svoje území. Před samotným pářením je období námluv, které může trvat mezitím 5 a 45 minut. Během této doby samec honí samici než mu samice povolí spojit se s ní. Samice může mít mládě i 2x ročně. Při porodu je samice s mládětem sama a připojí se ke stádu po přibližně 3-4 dnech. Mládě je schopné několik minut po porodu běhat. Odstavuje ho ve 4 měsících.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Je zapsána v červené knize IUCN v kategorii: nižší riziko-LOWER RISK (LR), stupeň (cd). Maso gazely je zdrojem potravy pro domorodce.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
Gazela Thomsonova
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb