Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Nepřežvýkaví > Hrochovití > Hroch > Hroch obojživelný

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Hroch obojživelný
latinský název Hippopotamus amphibius Linnaeus, 1758

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Nepřežvýkaví
čeleď: Hrochovití
rod: Hroch
druh: Hroch obojživelný

Váhy a míry

výška v kohoutku až 170cm
délka 320-435cm
délka ocasu 30-55cm
hmotnost
samec 1600-4000kg
samice 700-2500kg

Biologická data

délka březosti 225-255 dní
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
samec 6-15
samice 7-15
délka života v zajetí přes 50 let
sociální jednotka skupina
aktivita převážně noční
velikost teritoria

Stav ohrožení

Status Vulnerable A4cd
stav populace
Hroch obojživelný

Hroch obojživelný (Hippopotamus amphibius Linnaeus, 1758)

Výskyt

Hroch obojživelný byl hojně rozšířen v celé subsaharské Africe. V dnešní době se vyskytuje nejčastěji u řek, jezer, bažin a jiných druhů vod v západní, střední, východní a severní části jižní Afriky v nadmořské výšce až 2000m. Početné populace jsou kolem řeky Nil a Zambezi.

Fyzický popis

Hroch obojživelný je druhé nejtěžší a největší zvíře Afriky. Hlava je velká a mohutná zvláště u samců. Tlama je obrovská a hroch ji dokáže otevřít v úhlu až 150°, na přední části ji lemují hmatové vousy. Uvnitř tlamy jsou obrovské kly vyrůstající z dolní i horní čelisti, které hrochům neustále dorůstají. Tyto kly se při otvírání a zavírání tlamy vzájemně obrušují a jsou velmi ostré.

Uprostřed tlamy jsou přeměněné řezáky, které spolu s kly používají hroši hlavně při soubojích. V zadní části obou čelistí je 6 menších stoliček a třenových zubů, které pomáhají hrochovi rozmělnit potravu. Stoličky a třenové zuby rostou po obou stranách čelisti a dohromady je jich 24. Stálý chrup hrocha má 36 zubů. Uši jsou malé a kulaté a hroch s nimi dokáže velmi dobře pohybovat. Nozdry je schopen při potopení uzavřít.

Uši, oči a nozdry má hroch stejně jako například krokodýl v jedné rovině a při pobytu ve vodě tak můžeme z ponořeného zvířete vidět právě jen tuto malou část. Má silné a zavalité tělo a dospělí samci mají velmi mohutnou šíji. Kůže je bez srsti a holá, několik štětin má pouze na uších a ocase. Pod kůží mají hroši silnou tukovou vrstvu, která chrání před zraněními v soubojích,ale také pomáhá lépe udržovat teplotu těla. Hroší kůže je citlivá na slunečná paprsky a vylučuje tak na svoji ochranu z kožních žláz sekret růžové barvy, který ji chrání před vysycháním a UV zářením.

Podle posledních výzkumů má hroší kůže i antibiotické vlastnosti. Tloušťka kůže se pohybuje od 1,5cm do cca 4,5cm a po vysušení je velice tvrdá. Hroch nemá potní ani mazové žlázy. Nohy jsou krátké a v poměru k tělu tenké. Přední i zadní nohy jsou zakončeny 4 prsty, mezi kterými jsou plovací blány. Ocas je krátký a tlustý. Samci jsou větší a těžší než samice.

Chování

Hroch obojživelný je hned po slonovi druhé největší africké zvíře. Žije ve skupinách, které mají v průměru kolem 15 zvířat a většinu dne tráví ve vodě. V oblastech s vysokou koncentrací hrochů, může mít schopný samec harém, který má více jak 20 samic. Je to zvláštní plavec. Při "plavání" pod vodou se odráží od dna, jeho velké tělo je silně nadnášeno a hroch vypadá jako by se vznášel. Doba ponoru se pohybuje mezi 5-20 minutami, údaje se v tomto velmi různí. Vůdčím zvířetem ve stádě je obrovský samec.

Dospělí samci jsou silně teritoriální a svoje teritorium si někdy brání i za cenu vlastního života. Souboje o teritoria si mezi silnými samci někdy vyžádají i cenu nejvyšší. Pokud vyzyvatel nereaguje na výhružné chování vlastníka teritoria, nezbývá než zjistit, kdo ze samců je silnější. Při těchto soubojích vznikají i vážná zranění, kterým někdy hroši podlehnou. Tady je ovšem dobré připomenout, že některá i vážnější zranění kůže se hrochům velice dobře hojí a nezanítí se. Hroší kůže totiž mimo to, že je silná a pevná, má i další geniální schopnost - vylučuje sekret, který chrání kůži před vysycháním a před slunečním zářením, což je již delší dobu známo, ale tento sekret má podle posledních výzkumů také antibiotické vlastnosti a dokáže i ve velmi znečistěné vodě hroší kůži chránit před zanícením.

Teritorium si značkují vlastním trusem, který rozmetávají po okolí svým krátkým ocasem. Hroši jsou poměrně agresivní a nesnášenlivá zvířata a vlastní území si někdy brání i proti jiným zvířecím druhům a někdy je i zabíjí. Jejich pouto k teritoriu je někdy tak silné, že v silných obdobích sucha, kdy jejich území vysuší africké slunce a ostatní hroši se vydávají hledat jiný vodní zdroj, tak někteří samci svoje území neopouštějí a umírají ve svém vlastním domově, který vedro a sucho promění témeř ve vězení a následně i hrob.

Hroch, který prohrál boj o teritorium je vyhnán a žije nějakou dobu jako samotář nebo na následky zranění umírá. Mladí samci, které teritoriální samci vyhánějí ze stád se sdružují do mládeneckých stád a zdržují se poblíž hlavního stáda. Některé zdroje uvádějí, že hroši v Africe zabijí víc lidí, než jakékoli jiné zvíře. Toto ovšem platí pouze v určitých oblastech a jsou místa, kde například sloni a občas i lvi zabijí lidí víc.
Další velmi zajímavou vlastností hrochů je to, že umí jako jediné zvíře komunikovat na souši i pod vodou a někdy dokonce i zároveň. Hroch má u kořene spodní čelisti malou kůstku, ve velikosti mince a přes tuto kůstku dokáže vnímat ve vodě vibrace, které jsou způsobeny různými hrošími zvuky. Hroch je také nejbližším žijícím příbuzným velryb a delfínů. V přírodě namjí přirozeného nepřítele. Menší zvířata někdy můžou ulovit lvi.

Potrava

Hroši se živí různými druhy rostlin, trav a někdy okusují i keře a sbírají spadlé ovoce. Hroši nejsou býložravci, ale všežravci. Spásají také vodní rostliny, které jim pomáhá trávit složitý žaludek i když hroch nepatří mezi přežvýkavce. Trávy a rostliny spásají pomocí svých silných pysků. Dospělá zvířata jsou schopna zkonzumovat i přes 50kg rostlinné potravy denně. Byly pozorovány případy, kdy hroši zabili a žvýkali některé druhy antilop. Ve vzácných případech jsou schopni odehnat i krokodýly od zabitého zvířete a zkouší žvýkat zbytky krokodýlí kořisti. Někdy okusují i mršiny, které najdou na souši. Bylo pozorováno a natočeno několik případů, kdy hroši požírali mrtvé hrochy, zejména obsah dutiny břišní. Nejčastěji v noci hroši opouštějí vodu a vydávají se na pastvu na souš. Byli viděni i ve vzdálenosti přes 30km od vodního zdroje a v některých oblastech se chodí koupat do moře.

Rozmnožování

Samci spolu bojují spíš při obraně teritoria než v soubojích o samice. V oblasti ve které žijí, je totiž většině hroších samců dopředu známo, kdo je pánem harému a samci bojují pouze v případě, kdy si některý mladík myslí, že už nastal jeho čas a může starého samce připravit o samice. Ve většině případů, je souboj krátký a mladík je velice rychle zkrocen. Hroši se páří v podstatě po celý rok, ale dají se vysledovat vrcholy v únoru a srpnu. Kráva má říji každé 3 dny. Po přibližně 8 měsících samice rodí jedno mládě (pouze v ojedinělých případech 2), které váží 25-50kg. Porod probíhá většinou ve vodě a mládě se musí přibližně do půl minuty nadechnout. Malý hrošík je schopný ihned po porodu plavat, potápět se a pít mléko pod hladinou. Samice mládě odstavuje mezi 6-9 měsícem. Společně zůstávají někdy i 2 roky. Dospělosti se dožívá 20-35% mláďat.

Způsoby komunikace

hlasová: hroši vydávají spoustu různých zvuků, které se šíří ven přes hrdlo a nozdry

Ohrožení a ochrana

Hroch byl nedávno zařazen na seznam IUCN jako Status: Vulnerable A4cd
Jediným opravdovým nepřítelem hrocha, stejně jako všech ostatních zvířat, je člověk a jeho neukojitelná touha ovládnout nová území, touha po mase, hroších zubech a také hroší kůži.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
Hroch obojživelný
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb