Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Impaly > Impala > Impala > Impala

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Impala
latinský název Aepyceros melampus Lichtenstein, 1812

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Impaly
rod: Impala
druh: Impala
druh: Impala

Váhy a míry

výška v kohoutku 80-90 cm
délka 110 - 150cm
délka ocasu 25 - 40cm
délka rohů 45-90 cm
hmotnost 40 - 75kg

Biologická data

délka březosti 190-195 dní
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
samec 1rok
samice 1.5 roku
délka života
sociální jednotka skupina
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

nižší riziko ohrožení (LR/cd)
stav populace > 1 000 000
Impala

Impala (Aepyceros melampus Lichtenstein, 1812)

Výskyt

Najdeme ji v jižní Africe, Namibii, Botswaně a ve východní Africe. Žije v parcích a akáciových savanách, galeriových lesích, obvykle v blízkosti vody.

Fyzický popis

Impala je štíhlá a rychlá antilopa. Samci antilopy impala mají lyrovité rohy, které jsou dlouhé skoro metr. Srst je krátká a hladká. Její zbarvení je od pískově zlaté až po červenohnědou. Krk, hlava a hřbet je nejtmavší a na bocích má světlejší pruhy. Kolem očí má světlé kroužky. Tmavě hnědé až černé jsou pruhy na stehnech, ocasu a špičky uší. Mezi rohy a čenichem je tmavší pruh, který není tak tmavý jako má impala černočelá. Břicho je okrové až bílé. Její vysoké a ladné skoky jsou 3m vysoké a 10m dlouhé. Při těchto skocích mají zadní nohy ve vodorovné poloze.

Chování

Impaly jsou aktivní ve dne a žijí ve stádech 6 - 200 kusů zvířat. Mladí samci a neteritoriální samci tvoří mládenecké skupiny. Teritoriální samec vyhání dospívající mladé samce ze stáda a hlídá si svoje samice, aby se náhodou někam nezatoulaly, pak je okamžitě připraven ji přivést zpátky jemným trkáním.

Potrava

Různé druhy trav a bylin, okusuje i keře. Potřebuje pravidelně vodu.

Rozmnožování

V době páření obsadí dospělí samci teritoria, která si hlídají. Samci mezi sebou bojují o teritorium. Po porodu se samice s mláďaty zdržují s ostatními samicemi mimo vlastní stádo a vytvářejí tzv. školky, ve kterých může být až 20 mláďat. Ke stádu se přidávají později. Mláďata jsou odstaveny ve věku 4-5 měsíců. Mláďata se v jižní Africe rodí většinou v listopadu a prosinci a ve východní Africe v průběhu celého roku.

Poddruhy

Impala Aepyceros melampus vytváří 5 poddruhů
• Aepyceros melampus petersi Bocage, 1879
• Aepyceros melampus rendilis Lönnberg, 1912
• Aepyceros melampus suara Matschie, 1892
• Aepyceros melampus johnstoni Thomas, 1893
• Aepyceros melampus katangae Lönnberg, 1914

Ohrožení a ochrana

Impala je zapsána na červeném seznamu IUCN v kategorii: Nižší riziko - LOWER RISK (LR), stupeň (cd)


Bookmark and Share

Fotogalerie

Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
Impala
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb