Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Šelmy > Lasicovití > Medojedi > Medojed > Medojed kapský

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Medojed kapský
latinský název Mellivora capensis Schreber, 1776

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Šelmy
čeleď: Lasicovití
podčeleď: Medojedi
rod: Medojed
druh: Medojed kapský

Váhy a míry

výška v kohoutku 25-30 cm
délka 65-80 cm
délka ocasu 20-25 cm
hmotnost 8-16 kg

Biologická data

délka březosti 6-8 týdnů
počet mláďat 1-4, nejčastěji 1-2
pohlavní dospělost
délka života 20-25 let
sociální jednotka samotář
aktivita převážně noční
velikost teritoria

Stav ohrožení

stav populace
Medojed kapský

Medojed kapský (Mellivora capensis Schreber, 1776)

Výskyt

Medojeda kapského najdeme v celé Africe (částečně i v Asii) na savanách, v lesích i ve skalnatých oblastech, ale také v pouštích a polopouštích. Vyhýbá se velmi suchým a vyprahlým místům a deštným pralesům.

Fyzický popis

Medojed kapský je poměrně velká lasicovitá šelma a na první pohled zaujme svým výrazným zbarvením. Horní polovina těla je stříbřitě šedá a spodní část a ocas jsou černé. Nohy jsou krátké a silné, zakončené drápy dlouhými a silnými drápy. Srst je hrubá a kůže na těle je silná a volná a chrání tak medojeda před jinými predátory a před hadím kousnutím. Samec je větší než samice.

Chování

Medojed je na svoji velikost velmi silné a agresivní zvíře. Byly zaznamenány případy, kdy napadli lidi nebo automobily. Je to v poměru ke své velikosti silné zvíře a někdy se dokáže ubránit i velkým šelmám, jako je například levhart. V případě, že je napaden se dokáže účinně bránit. Pomáhá mu v tom jeho silná a volná kůže. Když se do něj nějaký predátor zakousne, tak většinou chytí právě volnou kůži, ve které se medojed dokáže otočit. Takže zatímco je držen v sevření, může se kousáním bránit. Má velmi tuhý kořínek, ale i přes to není pravdou, že dokáže zabít zdravého lva nebo levharta, jak se někdy tvrdívá, protože mu to neumožňuje jeho fyzická konstituce a i když v soubojích s těmito predátory neprodá svůj život lacino, tak v nich občas umírá. Vždycky je to ale po tuhém boji. Medojed je velký bojovník, takže větší dravci prostě nekdy boje nechají. Žije tiše, většinou jako samotář. Byli ovšem pozorovány i menší skupinky, ale většinou se jedná o samici s mláďaty. Předpokládá se, že se může chování jednotlivých populací lišit a v některých oblastech bylo pozorováno několik samců pohromadě. Je to zvíře s převážně noční aktivitou, ale pokud má hlad, můžeme ho spatřit i ve dne jak hledá něco k snědku. Jinak ve dne odpočívá v noře a nebo v jiném úkrytu. Jeho teritorium je velké, vede kočovný život a samci jsou schopni za den urazit i 40km. Samec se na výchově malých medojedů nepodílí.

Potrava a lov

Medojed je všežravec a dokáže si pochutnat na různých plodech, hlízách, vejcích a na malých obratlovcích i bezobratlých. Loví ptáky, plazy i savce. Díky své rychlosti, agresivitě a zvýšené odolnosti vůči jedu loví i jedovaté hady, kteří mají problém prokousnout jeho silnou a volnou kůži. Mrtvého hada si pak při požírání přidržuje předníma nohama. Je o něm známo, že dokáže ulovit i mnohem větší savce než je sám a nebojí se pravděpodobně žádného zvířete. Byly zaznamenány útoky i na buvoly kaferské, vodušky a pakoně. Velice zajímavá je i jeho spolupráce s živočichem z ptačí ríše - medozvěstkou. Medozvěstka ráda požírá vosk a larvy divokých včel, je pro ni obtížné se k nim dostat. Proto jakmile objeví včelí hnízdo, sedne si poblíž a svým křikem přiláká medojeda, pro kterého není problém díky drápům a silné kůži, kterou včelí žihadla neproniknou, hnízdo zničit. Pro medojeda je med pochoutkou. Nepohrdne ani mršinami a v blízkosti lidských obydlí si pochutnává na odpadcích. Medojed je velmi aktivní zvíře, které má stále hlad a takže často hledá něco k snědku. Této jeho aktivity využívají různí draví ptáci i jiné menší šelmy, k tomu, aby ho například při vyhrabávání potravy z nor sledovali a lovili tak kořist, kterou medojed vyplašil. Nory mají často více východů a kořist tak někdy unikne jiným východem, kde ji uloví právě třeba šakal.

Rozmnožování

Často se stává, že o přízeň samice se uchází několik samců. Samice si vybírá větší a silnější samce, ale ani ten největší a nejsilnější samec nemá jistotu, že se samice spáří právě s ním a námluvy tak bývají často bouřlivé. Samice po 6-8 týdenní březosti rodí v podzemní noře 1-4 mláďata, nejčastěji 2. Nory si vyhrabává sama a nebo používá nory jiných zvířat, které si přizpůsobí. Mláďata se rodí holá a slepá. Samice se snaží každých 2-5 dnů mláďata přestěhovat. Při stěhování je přenáší v tlamě. Jak ukázaly výzkumy medojedů v Kalahari, tak mláďata zůstávají s matkou i déle než 14 a často i více než 18 měsíců. Pravděpodobně je to proto, že se od matky učí různé techniky lovu hadů a jiných nebezpečných zvířat. Jen cca polovina mláďat se dožije dospělosti.

Ohrožení a ochrana


Bookmark and Share

Fotogalerie

Medojed kapský
Medojed kapský
Medojed kapský
Medojed kapský
Medojed kapský
Medojed kapský
Medojed kapský
Medojed kapský
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb