Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Sudokopytníci > Přežvýkaví > Turovití > Přímorožci > Přímorožec > Přímorožec šavlorohý > Přímorožec šavlorohý

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Přímorožec šavlorohý
latinský název Oryx dammah Cretzschmar, 1826

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Sudokopytníci
podřád: Přežvýkaví
čeleď: Turovití
podčeleď: Přímorožci
rod: Přímorožec
druh: Přímorožec šavlorohý
druh: Přímorožec šavlorohý

Váhy a míry

výška v kohoutku 115-125cm
délka 160-180cm
délka rohů 100-125cm
délka ocasu 55-65cm
hmotnost 170-205kg

Biologická data

délka březosti 245-255dní
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
samec 2roky
samice 1.5roku
délka života 20 let
sociální jednotka skupina
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

EW

Přímorožec šavlorohý (Oryx dammah Cretzschmar, 1826)

Výskyt

Niger, Čad, snad Burkina Faso, Mali. Náhodně spatřeni na Sahaře. Ve volné přírodě pravděpodobně vyhuben.

Biotop

Suché savany, neúrodné pouště a polopouště.

Fyzický popis

Přímorožec šavlorohý má dlouhé rohy, které jsou zahnuté směrem dozadu a připomínají tak šavle. Rohy mají obě pohlaví a jsou příčně vroubkované. Vroubkování směrem ke špičce slábne. Hlava je špinavě bílá s rezavohnědou maskou. Krk, plece a a u některých skupin zvířat i zadní nohy a boky, jsou také rezavěhnědé. Zbytek těla je špinavě bílý. Ocas je zakončen vícebarevným střapcem.

Chování

Přímorožci šavlorozí žíjí ve skupinách, čítajících až 70 zvířat. V dřívějších dobách jejich stáda mívala i několikanásobně vyšší počet. Stádo vede vůdčí samec a obvykle on určuje, kam a kdy stádo vyrazí. Ani osamělí samci nežijí trvale odděleně od stáda. Během období dešťů se stáda stěhují na sever od Sahary a v období sucha se opět vrací. Přímorožci šavlorozí, stejně jako ostatní přímorožci, jsou velice dobře přizpůsobeni k životu v suchých oblastech s nedostatkem vody. Díky dobré termoregulaci jsou schopni vydržet i několik týdnů(podle některých zdrojů až několik měsíců) bez vody. Dokáží snížit její vylučování z těla například tím, že ve velkých vedrech vyhledávají stinná místa a přes den příliš velkou aktivitu nevyvíjejí. Další pozoruhodnou vlastností je, že přímorožci dokážou přežít zvýšení tělesné teploty i o několik stupňů až k teplotě, která by byla pro ostatní zvířata smrtelná. Přehřátí zabraňují tak, že díky svým rozšířeným nozdrám, jejich sliznice obsahuje hustou síť krevních kapilár. Při vdechování se tak krev ochlazuje a přivádí tak zpět k mozku a srdci ochlazenou a čerstvou krev, která může mít až o 2°C méně. Specializované ledviny zabraňují nadměrné ztrátě vody díky méně častému močení a díky snížemnému vylučování trusu, zvíře dokáže učetřit další vodu v těle. Přímorožci bez problémů vydrží zvyšování tělesné teploty až do výše 46.5 °C, teprve po překonání této teploty se začínají potit a ztrácet tak vodu z těla. Přes noc jsou shopni snížit teplotu těla na 36.5°C. Tento vynikající termoregulační mechanismus jim pomáhá přežít extrémně nepříznivé životní podmky, ve kterých je nedostatek vody a potravy umocněn velkým teplem a suchem.

Potrava

Spásají různé druhy i velmi tvrdých pouštních trav, sbírají ovoce, cibulky a vyhrabují kořínky. Za potravou jsou schopni ujít obrovsé vzdálenosti.

Rozmnožování

Samci mezi sebou v období páření často bojují. Chodí v kruzích, stejně jako při páření. Souboje jsou ovšem většinou rituální a končí většinou pouhou demonstrací síly. Pokud ovšem jeden ze soupeřů neustoupí může jeden druhého i zabít. Během námluv stojí samec a samice vedle sebe s odvrácenými pohledy. Chodí pak v kruhu do doby, než samice povolí samcovi vstoupit na ni a spářit se. Když není samice k páření připravena, kdykoli může tento "kruh" opustit v opačném směru. Samice rodí většinou 1 tele po zhruba 250 denní březosti, které váží 9-15kg. Odstavuje ho ve věku zhruba 4 měsíců.

Způsoby komunikace

Oryxové mají výborný čich i sluch. Komunikují mezi sebou tělěsnými signály. Určitou roli hrají i pachové žlázy umístěné na kopytech. Pmocí moči si značkují svoje teritoria.

Ohrožení a ochrana

Ve volné přírodě je pravděpodobně vyhuben. EXTINCT IN THE WILD (EW)


Bookmark and Share

NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb