Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Ptáci > Dravci > Sokolovití > Sokol > Raroh jižní

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Raroh jižní
latinský název Falco biarmicus Temminck, 1825

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Ptáci
řád: Dravci
čeleď: Sokolovití
rod: Sokol
druh: Raroh jižní

Váhy a míry

délka 34-50 cm
délka ocasu
rozpětí křídel 90-110 cm
hmotnost
samec 0.5-0.7 kg
samice 0.7-0.9 kg

Biologická data

inkubace 31-32 dní
počet vajec 3-4
pohlavní dospělost 12-14 měsíců
délka života
sociální jednotka jedinec
aktivita denní

Stav ohrožení

běžný druh
Raroh jižní

Raroh jižní (Falco biarmicus Temminck, 1825)

Výskyt

Afrika. Vyskytuje se v horských oblastech až do výšky 5000m, v křovinatých savanách, ale také v suchých oblastech a polopouštích. Nejčastěji na otevřených nebo lehce zalesněných prostranstvích.

Fyzický popis

Raroh jižní patří mezi středně velké sokolovité dravce. Hlava je rezavě hnědá s typickým sokolím vousem. Na šedočerném zobáku je zejk, který slouží k rychlejšímu usmrcení kořisti. Ozobí je žluté s kulatými nosními otvory. Vrchní strana těla je břidlicově šedá. Spodek těla je bílý až okrový s černými skvrnami. Nohy jsou žluté s černými drápy. Duhovka oka tmavá se žlutým kroužkem kolem oka. Mladí ptáci jsou zbarveni více do hněda. Samice je větší a je výrazněji zbarvená.

Chování

Raroh jižní je v Africe poměrně hojný druh. Není stěhovavý, ale v případě nepříznivého počasí nebo nedostatku potravy si hledá lepší loviště a byly zaznamenány případy, kdy se vzdálili přes 1500 km z původní oblasti. Je to velmi rychlý a obratný letec s vynikajícím zrakem. Mimo období hnízdění žije jako samotář, obvykle vytváří páry na celý život.

Potrava a lov

Raroh jižní loví různé ptáky, savce i plazy. Někdy loví v párech. Samička letí níž jako první a plaší ptáky, které pak samec loví. V období nedostatku potravy loví i štíry, sarančata a jiný hmyz. Raroh loví v letu, na zemi a dokáže lovit i letem střemhlav jako sokol stěhovavý.

Rozmnožování

Před hnízděním podniká zásnubní lety, při kterých silně křičí pronikavým hlasem. Hnízda si staví na skalních útesech i na vysokých stromech. V pouštních oblastech hnízdí i na zemi. Někdy zabírá hnízda po jiných ptácích. Samice snáší 3-4 vejce, ze kterých se po 31-32 denní inkubaci líhnou ptáčata. Při sezení na vejcích se střídají oba rodiče. Mláďata krmí v první fázi samec, později loví i samička.

Způsoby komunikace

hlasová: ozývá se pronikavým křikem i mimo období hnízdění

Ohrožení a ochrana

Běžný druh.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Raroh jižní
Raroh jižní
Raroh jižní
Raroh jižní
Raroh jižní
Raroh jižní
Raroh jižní
Raroh jižní
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb