Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Lichokopytníci > Koňovití > Equus > Zebra stepní > Zebra bezhřívá

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Zebra bezhřívá
latinský název Equus quagga borensis Lönnberg, 1921

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Lichokopytníci
čeleď: Koňovití
rod: Equus
druh: Zebra stepní
poddruh: Zebra bezhřívá

Váhy a míry

výška v kohoutku 125-130 cm
délka
délka ocasu
hmotnost 280-300 kg

Biologická data

délka březosti 350-360 dnů
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
délka života
sociální jednotka skupina
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

stav populace

Zebra bezhřívá (Equus quagga borensis Lönnberg, 1921)

Výskyt

Najdeme ji na savanách i v křovinatých oblastech východní Afriky zejména v Keni, Ugandě a Súdánu.

Fyzický popis

Zebra bezhřívá, jak už název napovídá, se odlišuje od ostatních zeber tím, že nemá hřívu, která chybí zejména u samců. Hříva u samců je různě dlouhá a někdy chybá úplně. Samice a mláďata většinou hřívu mají. Zebra bezhřívá má široké černé pruhy na bílém podkladu, které končí až na břiše. Pruhování dosahuje až ke kopytům a je výrazné i nad kopyta. Je podobná zebře Böhmové a liší se zejména chybějící hřívou a také chybějícím pruhováním na uších, které jsou buď bílé nebo s jedním pruhem na horní části uší. Zebra bezhřívá je o něco větší než zebra Böhmova.

Chování

Žijí ve stádech s 6-20 jedinci. Vedoucím zvířetem je samec, ale veškeré denní činnosti má na starosti vůdčí klisna, která si udržuje odstup od podřízených klisen. Klisna vede skupinu při přesunech a za ní následují ostatní klisny podle svého postavení a jako poslední jde obvykle hřebec. Tyto rodinné skupiny jsou stálými svazky na rozdíl od zeber Grévyho. Klisny zůstávají v rodných skupinách po celý život. Hřebec brání svoji rodnou skupinu před jinými hřebci a také predátory, kopáním a kousáním. Je prokázáno, že zebry pomáhají svým druhům v nesnázích. Při pastvě na sebe zvířata neustále volají a ujišťují se, že jsou pořád v dosahu. Nejméně jedno zvíře je vždy ve střehu. Zebry se často pasou společně s pakoni a je to ku prospěchu obou druhů. Mladí samci tvoří mládenecká stáda. Rodiné skupinky se mohou spojit do obrovských stád.

Potrava

Různé druhy trav i tvrdých, které jiná zvířata nespásají. Samozřejmě ale preferují čerstvou trávu po deštích. Potřebují pravidelně vodu.

Rozmnožování

Hřebci si hlídají své klisny a nedovolují jiným samcům páření s vlastními klisnami. Většinou se rodí 1 hříbě, které se už za 5-15 minut po porodu postaví na vlastní nohy. Hříbě po narození váží kolem 30 kg a je odstaveno kolem 1 roku..

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Není ohrožena.


Bookmark and Share

NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb