Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Lichokopytníci > Koňovití > Equus > Zebra stepní > Zebra Chapmannova

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Zebra Chapmannova
latinský název Equus quagga chapmanni Layard, 1865

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Lichokopytníci
čeleď: Koňovití
rod: Equus
druh: Zebra stepní
poddruh: Zebra Chapmannova

Váhy a míry

výška v kohoutku 125-130cm
délka
délka ocasu
hmotnost 250-280 kg

Biologická data

délka březosti 350-360 dnů
počet mláďat 1
pohlavní dospělost kolem 3 roku
délka života
sociální jednotka skupina
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

není ohrožena
stav populace 20000 zvířat
Zebra Chapmannova

Zebra Chapmannova (Equus quagga chapmanni Layard, 1865)

Výskyt

Zimbabwe, Botswana a Mozambik. Žije na stepích a savanách.

Fyzický popis

Zebra Chapmannova má široké černé pruhy na žlutohnědém podkladu. Mezi černými pruhy má ještě hnědé mezipruhy. Pruhování dosahuje až ke kopytům, ale nad kopyty už není výrazné.

Chování

Žijí ve stádech s 6-20 jedinci. Vedoucím zvířetem je samec, ale veškeré denní činnosti má na starosti vůdčí klisna, která si udržuje odstup od podřízených klisen. Klisna vede skupinu při přesunech a za ní následují ostatní klisny podle svého postavení a jako poslední jde obvykle hřebec. Tyto rodinné skupiny jsou stálými svazky na rozdíl od zeber Grévyho. Klisny zůstávají v rodných skupinách po celý život. Hřebec brání svoji rodnou skupinu před jinými hřebci a také predátory, kopáním a kousáním. Je prokázáno, že zebry pomáhají svým druhům v nesnázích. Při pastvě na sebe zvířata neustále volají a ujišťují se, že jsou pořád v dosahu. Nejméně jedno zvíře je vždy ve střehu. Zebry se často pasou společně s pakoni a je to ku prospěchu obou druhů. Mladí samci tvoří mládenecká stáda. Rodiné skupinky se mohou spojit do obrovských stád.

Potrava

Různé druhy trav i tvrdých, které jiná zvířata nespásají. Samozřejmě ale preferují čerstvou trávu po deštích. Potřebují pravidelně vodu.

Rozmnožování

Hřebci si hlídají své klisny a nedovolují jiným samcům páření s vlastními klisnami. Většinou se rodí 1 hříbě, které se už za 5-15 minut po porodu postaví na vlastní nohy. Hříbě je odtaveno kolem 1 roku.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Není ohrožena.


Bookmark and Share

Fotogalerie

Zebra Chapmannova
Zebra Chapmannova
Zebra Chapmannova
Zebra Chapmannova
NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb