Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Lichokopytníci > Koňovití > Equus > Zebra horská > Zebra kapská

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Zebra kapská
latinský název Equus zebra zebra, Linnaeus 1758

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Lichokopytníci
čeleď: Koňovití
rod: Equus
druh: Zebra horská
poddruh: Zebra kapská

Váhy a míry

výška v kohoutku 120-125 cm
délka 210-260 cm
délka ocasu 40-55 cm
hmotnost 230-260 kg

Biologická data

délka březosti 350-360 dnů
počet mláďat 1
pohlavní dospělost
délka života
sociální jednotka skupina
aktivita denní
velikost teritoria

Stav ohrožení

ohrožena (EN/A1b)
stav populace

Zebra kapská (Equus zebra zebra, Linnaeus 1758)

Výskyt

Najdeme ji pouze v Jihoafrické republice, kde žije v rezervacích Mountain Zebra National Park (MZNP), Gamka Mountain Reserve, Kamanassie Mountains v nadmořských výškách i 2000 m.

Fyzický popis

Zabra kapská je nejmenší ze všech zeber. Má husté černé pruhy na bílém podkladu. Její pruhování je podobné zebře Grévyho, ale na rozdíl od ní má na zadních stehnech černé pruhy mimořádně silné. Pruhy dosahují až na kopyta. Břicho je bez pruhů. Uši jsou podobné oslím. Na krku je vytvořen kožní lalok, který je charakteristický pro zebry horské.

Chování

Zebry horské žijí v malých stádech, které se skládají ze 2-6 jedinců. Hřebce a jeho klisen. Mladí samci vytváří mládenecké skupinky.

Potrava

Různé druhy trav, pupeny a větvičky.

Rozmnožování

Hříbě při narození váží kolem 25 kg a do 15 minut po porodu stojí na vlastních nohách. Hříbata jsou odstavována v 10 měsících.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

Zebra horská (kapská) je načerveném seznamu IUCN v kategorii: ohrožena - ENDANGERED (EN), stupeň A1b


Bookmark and Share

NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb