Encyklopedie zvířat Fotogalerie Parky a rezervace Save African Animals O webu Česky Česky English English Kontakt

WildAfrica.cz > Encyklopedie zvířat > Savci > Šelmy > Cibetkovití > Cibetky > Ženetka > Ženetka tečkovaná

Chytrý sloupek

Základní informace

český název Ženetka tečkovaná
latinský název Genetta genetta Linnaeus, 1758

Taxonomie

říše: Živočichové
třída: Savci
řád: Šelmy
čeleď: Cibetkovití
podčeleď: Cibetky
rod: Ženetka
druh: Ženetka tečkovaná

Váhy a míry

výška v kohoutku 18-25cm
délka 45-58cm
délka ocasu 38-50cm
hmotnost 1,5-3kg

Biologická data

délka březosti 10-11 týdnů
počet mláďat 2-3
pohlavní dospělost 2 roky
délka života <20 roků
sociální jednotka jedinec
aktivita převážně noční
velikost teritoria

Stav ohrožení

běžný druh
stav populace

Ženetka tečkovaná (Genetta genetta Linnaeus, 1758)

Výskyt

Ženetka tečkovaná je rozšířena po severní Africe, přes celou východní část, až do jižní Afriky. Obývá pouště, polopouště a lesnaté i skalnaté oblasti. Nevyhledává deštné pralesy a proto není rozšířena ve střední části západní Afriky.

Fyzický popis

Ženetka tečkovaná má ocas téměř stejně dlouhý jako tělo, které vzdáleně připomíná kočku. Srst je krátká a měkká. Základní barva je bělošedá až béžová s černými různě velkými skvrnami, které na hřbetě vytvářejí pruh, 8-10 pruhů má i na ocasu. Uši jsou trojúhelnikovitého tvaru a jsou poměrně velké. Úzká hlava přechází ve špičatý čenich. Ženetka má polozatažitelné drápy, je velice pohyblivá.

Chování

Ženetky jsou aktivní převážně v noci, přes den se většinou ukrývají v termitištích, suchých kmenech, ve skalních rozsedlinách a jiných úkrytech. Ráda se pohybuje v okolí vody. Umí velmi dobře šplhat a protáhne se i malou skulinou. V řitních žlázách vytváří silně páchnoucí sekret po pižmu. Někde bývají chovány lidmi pro jejich schopnost zbavit lidské obydlí nepříjemných hlodavců.

Potrava

Loví malé savce, plazy, ptáky, požírá i různý hmyz a někdy i rostlinnou potravu. Bývá také zabíjena na farmách, kde loví domácí zvířata, zejména drůbež. Kořist přepadává potichu jako kočka a zabíjí ji nejčastěji kousnutím do krku.

Rozmnožování

Ženetky tečkované jsou samotáři, ale teritoria samců a samic se mohou překrývat. Ve volné přírodě může mít i 2 vrhy ročně. Páření předchází delší i několikahodinové námluvy. Samec po páření, které trvá několik minut kousne samici do týla. V jednom vrhu bývají nejčastěji 2-3 slepá mláďata, která samice zhruba v 8 týdnech odstavuje.

Způsoby komunikace

hlasová:
čichová:
tělesná:

Ohrožení a ochrana

běžný druh


Bookmark and Share

NAVRCHOLU.cz

© Copyrighted by WildAfrica.cz WildAfricaSafari.cz SerengetiNesmiZemrit.cz StopTrophyHunting.eu Design & system by LTweb